Haradinaj se nije pojavio na sudu u Hagu, zabeleženo da se izjasnio da nije kriv

Vesti 08. jan 202119:41 > 19:44 0 komentara

Zvaničnim izjašnjavanjem da "nije kriv", danas je u Hagu nastavljena priprema suđenja Nasimu Haradinaju, optuženom za ometanje rada Specijalizovanih veća za Kosovo i Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, i za uticaj na svedoke. Međutim, Haradinaj se nije direktno izjasnio o krivici, jer nije prisustvovao ročištu.

Nasim Haradinaj, koji u haškoj tamnici čeka početak suđenja, nije se pojavio pred sudijom za prethodni postupak.

Njegovi branioci najavili su da on odbija da prisustvuje ročištu, i lično i putem video linka, a nije pomogla ni naredba suda da se pojavi. Zbog toga je u sudske spise upisano da se izjasno da nije kriv za krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

Povezane vesti

Nasim Haradinaj optužen je zajedno sa Hisnijem Gucatijem za krivična dela protiv pravosuđa: ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka i odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Specijalizovano tužilašto ih tereti da su na tri konferencije za medije Udruženja veterana OVK čiji su finkcioneri u tom trenutku bili, kao i objavama na društvenim mrežama, otkrili zaštićene informacije, na osnovu kojih je moguće utvrditi identitet potencijalnih svedoka, ali i dostavljali poverljive spise medijima.

Haradinaj je uhapšen u septembru, a prilikom prvog susreta sa sudijnom nije želeo direktrno da saradjuje. On je rekao da ne priznaje Haški sud osporavajući njegov mandat, a tužilaštvo je optužio da ga tereti za delo za koje je samo odgovorno, navodeći da je na hiljade stranica dokumenata koje su dobili poteklo iz kancelarija Specijalizovanog tužilaštva.

Pored Nasima Haradinaja, istog dana je uhapšen i Hisni Gucati. Obojica predvode udruženje veterana takozvane OVK u koje je nepoznata osoba donosila dokumenta za koja su naveli da potiču iz Specijalizovanog tužilaštva uz Hagu.

Iz tog tužilaštva nikada nisu direktno priznali svoju odgovornost, ali potvrđena optužnica ukazuje da su dokumenta relevatna. Nije poznato ni da li je neko unutar Tužilaštva odgovarao za eventualne propuste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!