Haradinaj ostaje kandidat za predsednika Kosova

Vesti 07. jan 202119:571 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) na prevremenim parlamentarnim izborima neće imati kandidata za premijera Kosova, pošto njen lider Ramuš Haradinaj ostaje kandidat za predsednika Kosova.

„Nemamo kandidaturu za premijera, imamo kandidaturu za predsednika“, potvrdio je danas prištinskim medijima sam Haradinaj.

On je ocenio da je cilj ABK osvajanje preko 20 poslaničkih mesta u novom, osmom sazivu Skupštine Kosova, na vanrednim parlamentarnim izborima koji će se održati 14. februara.

Povezane vesti

Inače, ABK je druga stranka po veličini u dosadašnjoj koaliciji koju je predvodio Demokratski savez Kosova (DSK).

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani sinoć je za 14. februar zakazala vanredne parlamentarne izbore i potpisala dekret o raspuštanju sedmog saziva kosovskog parlamenta.

Kandidature za premijera su do sada objavili DSK, čiji je kandidat premijer na dužnosti, Avdulah Hoti, i Demokratska partija Kosova (DPK) čiji je kandidat aktuelni v.d. dužnosti predsednika stranke, Enver Hodžaj.

Pokret Samoopredeljenje je najavio objavljivanje imena kandidata ali su još u toku konsultacije o tome da li presuda Ustavnog suda onemogućava kandidaturu Aljbina Kurtija za poslanika i nakon izbora za premijera Kosova.

O tome među pravnim stručnjacima na Kosovu postoje različita tumačenja.

Komentari

Vaš komentar