Haradinaj: Dokumente o saradnji tužilaca sa Srbijom objavili smo zbog javnosti

Vesti 11. jan 202215:33 > 16:06 0 komentara
n1

Jedan od vođa veterana OVK Nasim Haradinaj, optužen za ometanje pravosudja i zastrašivanje svedoka, tvrdio je, pred sudom za zločine OVK u Hagu, da je u septembru 2020. obelodanio poverljive dokumente tog suda "u interesu javnosti" na Kosovu.

Svedočeći u svoju odbranu, Haradinaj je izjavio da je „u interesu javnosti“ bilo da iz tih dokumenata sazna da haško tužilaštvo sarađuje sa vlastima Srbije, koje je optužio za brojne zločine tokom rata na Kosovu.

„Bilo je u interesu javnosti da se to javno objasni“, rekao je Haradinaj, iako je prethodno tvrdio da se o toj saradnji „širom Kosova“ znalo i ranije.

Haradinaj je negirao optužbu da je, na tri konferencije za štampu u Prištini, obelodanio imena svedoka koja su bila navedena u tim dokumentima.

„Rekao sam novinarima – ‘Vi znate šta ćete uraditi’. Nije bilo potrebe da oni imenuju nikoga, a ni mi nismo spomenuli imena svedoka… Svima sam rekao da imena ne bi trebalo pominjati“, rekao je Haradinaj.

On je kazao i da „metodi tužilaštva ovog suda podsećaju na one koje je koristio srpski režim“ Slobodana Miloševića.

„Kako tužilaštvo za koordinatora saradnje (sa Srbijom) može imati poznatog zločinca“, pitao je Haradinaj.

Pošto mu je raspravno veće zabranilo da pominje imena iz poverljivih sudskih dokumenata, optuženi je tog „koordinatora“ opisao kao oficira vojne službe bezbednosti koga je „Milošević zadužio da vodi medije“.

„On je učestvovao u masakrima i ubistva je opravdavao u medijima, a sada se ovde pojavljuje kao koordinator. To je razlog za zabrinutost javnosti na Kosovu, a trebalo bi da zabrine i tužilaštvo“, tvrdio je Haradinaj.

Po Haradinaju, „Srbija još ima isti pristup kao Milošević“.

Svoje protivljenje sudu, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, Haradinaj je obrazložio tvrdnjom da je sud „jednonacionalan“ i „selektivan“ i „arbitraran“ zato što „kriminalizuje samo OVK i Albance“, a ne i Srbe koji su počinili zločine.

„Tužilaštvo pominje OVK, a napada Kosovo… Tako nastavlja Miloševićev pristup… U interesu je javnosti da se sazna da je ovaj sud selektivan“, izjavio je Haradinaj.

Optužnica Haradinaja (58), koji je potpredsednik Udruženja boraca OVK, i prvooptuženog Hisnija Gucatija (Hysni), predsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za „krivična dela protiv pravosudja – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumente su tom udruženju dostavile do sada neidentifikovane osobe.

U svom današnjem iskazu, Haradinaj je sugerisao da je dokumente dostavio neko iz samog haškog tužilaštva, ali i da su oni „podmetnuti“ Udruženju boraca OVK.

Haradinaj je gotovo doslovce ponovio raniji iskaz prvooptuženog Gucatija o tome kako su tri nepoznate osobe, 7., 17. i 25. septembra 2020. donele dokumente u Udruženje boraca OVK.

Obojica su potvrdila da su ta tri dana, pošto su, zajedno sa saradnicima, na brzinu pregledali dokumente, odlučili da ih „što je pre moguće“ učine dostupnim novinarima na konferencijama za štampu u prostorijama Udruženja.

Haradinaj nastavlja svedočenje u svoju odbranu.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, od septembra prošle godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!