Hapšenja zbog gradnje na Kopaoniku, Jeličiću određeno zadržavanje

Vesti 27. apr 202119:13 > 19:2719 komentara

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik Opštine Brus, uhapšen je zbog sumnje na krivična dela u vezi sa izgradnjom objekata na Kopaoniku. Jeličiću je određeno zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Navodna investitorka nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku Snežana Mitković iz Smedereva, privedena je kada i bivši predsednik Opštine Brus. Tužilaštvo će saslušati ukupno osmoro osumnjičenih.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu još nisu završena saslušanja uhapšenih na čelu sa bivšim predsednikom opštine Brus Milutinom Jeličićem Jutkom. Pored Jeličića koji još uvek nije dao iskaz, i kojem je određen pritvor do 48 sati, još dve osobe su zadržane nakon saslušanja, a tri su puštene da se brane sa slobode.

POVEZANE VESTI

Krivičnu prijavu protiv Jeličića, zbog trgovine uticajem i falsifikovanja, podnelo je Ministarstvo građevinarstva. Zbog istog dela, sumnje u falsifikovanje, podneta je prijava i protiv investitorke Snežane Mitković, kojoj se u Brusu sudi zbog krivičnog dela nelegalne gradnje objekta na Pančićevom vrhu.

Policija je saopštila da je bivši čelnik Brusa tokom 2017. i 2018. godine izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih u Nacionalni park „Kopaonik“ na postojeću infrastrukturnu mrežu, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako navode iz policije, Jeličiću je pomogao i opštinski službenik tako što je posredovao kod komunalnih inspektora da ne izvrše nadzor nad privremenim objektima koji su postavljani na teritoriji Nacionalnog parka „Kopaonik“. Njih dvojica se sumnjiče da su u korist investitorke prosledili prijavu za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu nadležnom ministarstvu sa neistinitim sadržajem. U njoj je navedeno da je prijavu za legalizaciju objekta investitorka poslala opštini Brus 2014. godine, a da prijava je zapravo podneta tokom 2018. godine.

Na zahtevu za legalizaciju nije slučajno upisana 2014. godina, jer su prema Zakonu o ozakonjenju vlasnici nelegalnih objekata izgrađenih do kraja januara 2014. mogli da ih legalizuju. Osim toga, u slučaju rešenja o rušenju, vlasnici imaju pravo da se žale Upravnom sudu, čime se rušenje odlaže sve dok se ne završi upravni spor.

Upravo tu mogućnost je iskoristila investitorka Snežana Mitković koja je tužila Ministarstvo građevinarstva zbog odbijanja njenog zahteva i time rušenje nelegalnog objekta odložila.

Komentari

Vaš komentar