Hapšenja zbog falsifikovanja diploma na Univerzitetu „Union-Nikola Tesla“

Vesti 20. nov 202113:25 82 komentara
N1

Policija je, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsila 17 osoba zbog sumnje da su učestvovali u falisifikovanju fakultetskih diploma, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

#related-news_0

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su G. К. (48) odgovorno lice Univerziteta „Union-Nikola Tesla“, kao i A. К. (28) i M. A. (35) zaposlene na univerzitetu.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici LJ. N. (42), D. S. (1992) i D. M. (49) .

Uhapšeni su i A. M. (31), M. J. (38), M. R. (25), M. M. (24), D. T. (61), T. S. (35), I. S. (35), B. M. (32), T. I. (72), A. L. (44) i N. S. (47) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

Кako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. К. je koristeći službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara.

Sumnja se da su A.К. i M. A. po nalogu G. К. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su, kako se sumnja, unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

T.I, N. S. i A. К. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, izmedju G.К. i kandidata da im se bez pohadjanja nastave i polaganje ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

LJ.N, D. T, T. S, I. S. i B. M. se terete da su davali poklone i novac A.L, N. S. i T. I. kako bi posredovali u izvršenju ovih krivičnih dela.

LJ. N. i D. S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su protiv još dve osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare