Hapšen kao navijač, majka ga imenovala na čelo komunalne – „sve u redu“

Vesti 03. maj 202119:36 > 04. maj 2021 16:27 50 komentara

Novoimenovani načelnik Odeljenja komunalne milicije u Zrenjaninu Nemanja Malinić bio je u grupi navijača uhapšenih posle ozloglašene utakmice između reprezentacija Italije i Srbije 12. oktobra 2010. u Đenovi, pokazalo je istraživanje VOICE-a. Prema saznanjima N1, optužba protiv Malinića pred Višim sudom u Subotici tada je odbijena, a postupak je završen oslobađajućom presudom. Ima li onda prepreka da nekadašnji navijač postane prvi čovek Zrenjanina za uvođenje komunalnog reda i mira?

Posle ozloglašene utakmice u Đenovi 2010. godine, u grupi navijača uhapšenih po povratku u zemlju, bio je i tada 27-ogodišnji Nemanja Malinić. Jedanaest godina kasnije, Malinić postaje prvi čovek zrenjaninske komunalne milicije, otkrio je novinar Voice-a Darko Šper.

„Malo je iz 2010. po sajtovima tih tekstova, tada su više bili popularni ti štampani dnevnici, međutim ima, nađe su po neki izvor i ono što je dobro za nas koji se time bave, koji to istražujemo je što su ranije kada su ljudi hapšeni bili navođeni puno ime prezime i godište, tako da je on sigurno deportovan iz Italije i sigurno uhapšen na Kelebiji, tu nema spora, to sam proverio i u Zrenjaninskoj policiji“, kaže Šper.

Malinić zbog nedostatka dokaza nikada nije osuđen, potvrđeno je za N1 u Višem sudu u Subotici. To znači da formalno-pravne prepreke za imenovanje na novu funkciju – nema.

„Možda zakonski njega ništa ne sprečava, ali ja svakako mislim da javnost teba da zna ko je načelnik Zrenjaninske komunalne milicije da je to jedan problematičan lik koji je bio u tim krugovima“, kaže Šper.

Iz kabineta gradonačelnika Zrenjanina novinske navode o Malinićevoj prošlosti odbacuju kao neistinite i zlonamerne manipulacije.

„Nemanja Malinić se u trenutku izbijanja nereda nalazio na potupno drugoj tribini stadiona, odakle je sa drugim, pristojnim i istinskim ljubiteljima fudbala, želeo da navija za svoju reprezentaciju. Za svoju Srbiju“, saopšteno je iz grada.

U vreme kada je u Italiji navijao za Srbiju, Malinić je u gradskoj upravi bio zaposlen godinu dana, na upravno-pravnim poslovima. Septembra 2020. godine postaje zamenik sekretara skupštine grada, odakle nedavno prelazi na čelo „komunalaca“.

Na to mesto ga, po zakonu, imenuje načelnik gradske uprave, u ovom slučaju Jasmina Malinić – to jest njegova majka.

Iako smo odgovor grada Zrenjanina u vezi sa navijačkom prošlošću Malinića dobili u roku od nekoliko sati, odgovor na dva puta postavljeno pitanje o sukobu interesa nismo dobili ni posle nedelju dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare