Hamović: Svi zaboravljaju zbog čega je politika nesvrstavanja bila dobra

Vesti 07. maj 202210:15 > 10:42 54 komentara
N1

"Svi zaboravljaju činjenicu zbog čega je politika nesvrstavanja bila dobra. Dobra je zato što daje poziciju slobodnih građana. Onih koji globalno učestvuju u mirnom, dobro uređenom svetu koji se ne tuče. I jeste da u ovim uslovima izgleda malo bajkovito, ali uvek moramo da verujemo u tu bajku. U šta bismo drugo verovali? Zašto ne bismo bili prostor za mirenje", ocenio je direktor izdavačke kuće "Clio" Zoran Hamović u Novom danu.

On je povodom Vučićevog obraćanja rekao da predsednik Srbije svojim načinom obraćanja građana poništava jednu vrstu komunikacije.

„Ukoliko imate nekoga ko se neprekidno nama obraća, možda to u nekom trenutku bude dobro, ali on na taj način poništava jednu vrstu komunikacije koju smatramo da važi i vredi u jednom uređenom svetu, pa čak i u ovakvim ratnim okolnostima. One nisu ratne u smislu da govorimo kao neko ko je učesnik, ali jeste svakako neko ko učestvuje u posledicama. I upravo je on govorio tako, što govori sa dozom propagande. Njemu nisu potrebni novinari zato što se neprekidno obraća građanima, i niko više ne učestvuje u toj komunikaciji“, kaže Hamović.

Povezane vesti

Čini  mu se da su svi odustali od toga da ozbiljno komentarišu obraćanja predsednika Vučića.

„Imamo sliku lažnog kritičkog pozicioniranja u kome smo neprekidno protiv. Šta to znači? Mi smo sada protiv Putina, protiv NATO-a, uvek smo protiv nečega i uvek imamo dve strane koje se međusobno sukobljavaju. Ali one ne razmišljaju, one se samo sukobljavaju“, kazao je on.

Govoreći o svrstavanju Srbije u spoljnoj politici, i o pravoj strani u ovom međunarodnom sukobu, on je rekao da „prava strana mora da se pokaže“.

„Ako mi kao mali učestvujemo u tuči velikih, svako naše svrstavanje je zapravo dolazak u poziciju obračuna sa drugom stranom. Dakle, mi svoju poziciju izlažemo tako što ćemo učestvovati u nekoj bici. Ako se ne varam, mi smo u socijalističkoj Jugoslaviji negovali kulturu mira i nesvrstavanja, upravo sa tim ciljem. Da budemo mirotvorci. Da stvaramo prostor za mir, a ne za sukobe. Da budemo oni koji daju platformu za umirivanje onih strana koji su došli u sukob“, podsetio je Hamović.

Kaže da postoje i oni koji misle da što pre treba da se svrstamo na jednu ili na drugu stranu i da budemo „nečiji“.

„Ja ne želim da verujem u svet koji samo mora da pokazuje mišiće. A mi svedočimo sada postojanju takvog sveta koji je sada došao na ivicu katastrofe. I u ovom trenutku želim da verujem da niko ne mora da pritiska ‘crveno dugme’. Želim da Srbija bude prostor u kome će se te dve sile pomiriti“, napomenuo je gost N1.

Komentarišući odnos Srbije i Evropske unije, on je ocenio da smo zbog položaja zemlje obavezni da vodimo jednu vrstu evropske politike.

„To nije prilagođavanje Evropskoj uniji, to je približavanje normalnom svetu. Ali, isto tako možemo da razgovaramo šta sve nama nije dobro niti blisko u toj istoj Evropskoj uniji. To je živi organizam koji funkcioniše i mi ćemo se prilagođavati onome što je u tom organizmu najbolje. A nećemo birati stvari koje nam ne odgovaraju… Pragmatičnost nas tera da potpišemo sve što je potrebno, ali postoji i ta druga strana koja bi trebalo da bude mnogo podsticajnija, jer ako bi sada izašli sa nekom anketom, ne verujem da bi više od 35 odsto ljudi podiglo ruku za EU“, ocenio je Hamović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare