Hakeri iz Turske napali sajt Uprave za javni dug Ministarstva finansija Srbije

Vesti 16. jul 202114:54 6 komentara
Shutterstock

Turska hakerska grupa "Akincilar" hakovala je sajt Uprave za javni dug Ministarstva finansija Srbije.

Sajtu Uprave za javni dug na adresi javnidug.gov.rs bio je onemogućen pristup. Ukoliko biste to pokušali, preko ekrana bi se prikazala poruka da je sajt hakovala grupa „Akincilar“.

U međuvremenu, uspostavljena je kontrola nad sajtom.

Hakeri su okačili fotografiju hale u kojoj se nalazi veliki broj kovčega, uz ispisane brojeve „8372“. U pitanju je broj ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Hakeri su na turskom napisali i „unutmadik“, što znači „nismo zaboravili“. Inače, „Akincilar“ na turskom znači „jurišnici“.

Portal 021.rs kontaktirao je Ministarstvo finansija sa pitanjima u vezi sa ovim hakerskim napadom.

„Akincilar“ je poznata turska hakerska grupa, koja je prethodnih godina napadala razne sajtove. Napadali su grčke državne sajtove, kao što su sajtovi ministarstava spoljnih poslova i vojske, ali i sajt Honde u Grčkoj.

Na njihovoj meti su se našli i sajtovi političara koji su tvrdili da se dogodio genocid nad Jermenima, ali i organizacije koje su oponirale turskim i islamističkim interesima.

Grupa je 2011. hakovala sajt francuskog satiričnog lista Šarli Ebdo zbog karikatura proroka Muhameda, a na meti su bili i američki, izraelski, grčki i kurdski sajtovi.

Ova hakerska grupa podržava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a sajtove u nekoj državi ume da napadne nakon što dođe do „razmirica“ sa Turskom.

Uprava za javni dug je osnovana 2009. godine, a kako se može videti u arhivi, u pitanju je organ u sastavu Ministarstva finansija, koji ima ulogu obezbeđivanja likvidnosti države i podrške vladinim organima, javnim preduzećima i drugim državnim institucijama u finansiranju projekata od javnog značaja.

Ona je, između ostalog, nosilac politike javnog duga „kao jedne od osnovnih grana makroekonomske politike i ima stabilizacionu i razvojnu funkciju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare