Hag ponovo zatražio hapšenje Radete i Jojića

Vesti 03. sep. 202121:3121 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu Liju Daćun ponovo je naredio raspisivanje naloga za hapšenje dvoje radikala - Vjerice Radete i Petra Jojića, koje Hag tereti za nepoštovanje suda, odnosno zastrašivanja svedoka tokom procesa protiv predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Ova odluka je usledila pošto je sudija usvojio zahtev Haškog tužilaštva da, s ciljem očuvanja dokaza, budu uzeti posebni iskazi od svedoka na sednici suda u postupku koji treba da usledi, s obzirom na to da su Jojić i Radeta nedostupni Mehanizmu.

POVEZANE VESTI:

U odluci koja je danas objavljena, sudija je naveo da je u okolnostima ovog predmeta očuvanje dokaza posebnim iskazom u interesu pravde i da je očuvanje dokaza tužilaštva opravdano u sadašnjim okolnostima, objavio je Tanjug.

U skladu sa pravilima o uzimanju „posebnog iskaza“, sudija je ukazao da je pravilima Mehanizma propisano da se izda javno saopštenje u vezi sa ovom odlukom, kao i nalog za hapšenje optuženih.

Srbija smatra da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Radete i Jojića, kako je to pre više godina utvrdio Viši sud u Beogradu, jer pred Mehanizmom ne bi odgovarali za ratne zločine, već za delo koje nije propisano Zakonom o saradnji sa sudom u Hagu.

Mehanizam je u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gde će biti suđeno Radeti i Jojiću, prvo 2019, a zatim i 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svedoke.

Prvom odlukom iz 2018. godine bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji.

U junu 2018. godine turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete, koji je bio na snazi od 2015. godine, ali se tužilaštvo žalilo i ta je odluka ukinuta.

Sudiji Akaju Savet bezbjednosti UN nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Li Daćin.

Komentari

Vaš komentar