Gucati i Haradinaj traže odbacivanje pet od šest tačaka optužnice u Hagu

Vesti 08. nov 202115:211 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Branioci Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja najavili su u Hagu da će od suda za zločina boraca OVK zatražiti odbacivanje pet od šest tačaka optužnice koja Gucatija i Haradinaja tereti za ometanje suda i zastrašivanje svedoka.

Odbrana tvrdi da tužioci, u tek okončanom dokaznom postupku, nisu izneli dovoljno dokaza za tih pet tačaka optužnice.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Kako je u sudnici rekao Gucatijev branilac Džonatan Ris, odbrana za sada neće tražiti odbacivanje samo šeste tačke optužnice, za povredu tajnosti postupka, ali ni ne isključuje da će to učiniti naknadno.

Ris je naznačio da će pisani zahtev za odbacivanje većine optužbi podneti sudu, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova – do 17. novembra.

Gucatijev zastupnik preneo je sudu i da namerava da 2. decembra otvori dokazni postupak odbrane, ali da će to zavisiti od nekih odluka koje bi raspravno veće predsedavajućeg Čarlsa Smita tek trebalo da donese.

Po rečima Risa i Haradinajevog branioca Tobija Kedmena, obojica optuženih svedočiće u svoju odbranu.

Tokom današnjeg zasedanja, Gucati i Haradinaj dali su, po odobrenju sudija, izjave bez polaganja zakletve da će govoriti istinu. Te izjave nemaju status svedočenja.

Obojica su veći deo izlaganja posvetili ratu na Kosovu i, po njima, pravičnoj borbi OVK protiv srpskih snaga koje su „okupirale Kosovo“ i počinile mnoge zločine.

Predsedavajući sudija Smit upozorio je i Gucatija i Haradinaja da mogu govoriti samo o tekućem suđenju, a ne o „političkim“ i drugim temama.

Gucati je rekao da njega i Haradinaja „nepravedno drže u pritvoru godinu dana“.

On je tvrdio da je, objavljivanjem poverljivih sudskih dokumenata, „iskoristio pravo na slobodu govora koju smo s mnogo žrtava osvojili“.

Gucati je sugerisao da ima „legitimno pravo da štiti OVK i Republiku Kosovo“ i „slobodu mog naroda“.

Drugooptuženi Haradinaj ocenio je da je proces protiv njega „selektivan i nepravičan“ i da tužilaštvo „ponižava mene i moju zemlju“.

„Odlučio sam, ipak, da dođem i kažem istinu u ime moje zemlje. Drže me u pritvoru 14 meseci zato što tužilaštvo nema ni trunku dokaza“, rekao je Haradinaj.

Veći deo izjave Haradinaj je posvetio poistovećivanju haškog tužilaštva s vlastima i tužiocima u Srbiji.

„Formiranje ovog suda je zasnovano na laži o trgovini organima, koju je odmah podržao Beograd“, kazao je Haradinaj.

On je sugerisao da su u Vladi Srbije danas „isti oni koji su činili zločine, a haško tužilaštvo im se zahvaljuje za doprinos sudu“.

Optuženi je posebno pomenuo Milovana Drecuna, kao „koordinatora“ saradnje haškog tužilaštva sa vlastima u Beogradu, sugerišući da je Drecun bio „Miloševićev čovek od poverenja“ i „egzekutor“ tokom rata na Kosovu.

Haradinaj je, kao dokaz, naveo da je Nezavisno udruženje novinara Srbije „tužilo Drecuna za manipulisanje javnim mnjenjem“, ali da on „nije imao problema zbog toga“.

Po optuženom, haški i srpski tužioci „proganjaju Albance samo zato što su Albanci“, a tužioci suda za zločine OVK tražili su od kolega iz Beograda „imena svedoka“.

Haradinaj je tvrdio da su srpski tužioci izjave tih svedoka uzimali za vreme rata, tako što su im „stavili nož pod grlo“, ali im i „davali amnestiju“ ili ih preseljavali u inostranstvo. Njihove izjave su, takođe, „modifikovali“.

Haške tužioce, optuženi je optužio da „uznemiravaju svedoke i pritiskaju ih“, kao i da „manipulišu dokazima“.

Kada će suđenje Gucatiju i Haradinaju biti nastavljeno, raspravno veće saopštiće naknadno.

Gucati i Haradinaj su u sudskom pritvoru u Sheveningenu od septembra prošle godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Komentari

Vaš komentar