Grupa „Izađi“ radi sa mladim LGBTI+ osobama: Podrška, edukacija i prijateljstvo

Vesti 17. maj 202122:38 > 18. maj 2021 13:27 2 komentara

Na današnji dan pre 31 godinu, Svetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost sa liste mentalnih bolesti. Danas se ovaj dan obeležava kao Dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Naša ekipa posetila je društveni centar novosadske grupe "Izađi", koja je usmerena pre svega na rad sa mladim osobama iz LGBT populacije.

Dvadesetdvogodišnja Laura Pejak više ne mora da se krije. A upravo tako je ova trans devojka provela čitavu srednju školu.

„Meni je trebalo dosta vremena da shvatim sebe, a u isto vreme mi je i sama srednja škola bila dosta nekako neprijateljska sredina, bojala sam se i reakcije i drugih učenika, za koje sam znala i da su homofobični i transfobični, ali bojala sam se i reakcije i od osoblja u školi za koje sam isto znala da imaju negativne stavove, i onda kada sam završila onda sam nekako osećala da napokon mogu da imam neku tu slobodu da nekako bez posledica mogu da se autujem“, kaže Pejak.

Kada se autovala, priča nam, napustili su je mnogi prijatelji. U društvenom centru grupe „Izađi“ pronašla je nove – one koji od nje ne traže suvišna objašnjenja.

Povezane vesti

„Ovde sam se i osećala i slobodno i nekako afirmisano i grupa „Izađi“ generalno podstiče ljude da učestvuju, ne samo da budu deo događaja nego da oni i sami imaju prostora da organizuju stvari. Pokreće inicijative i slično i ja sam bila puna nekih ideja i inicijativa“, kaže Pejak.

Danas je Laura deo tima gupe „Izađi“, usmerene pre svega na rad sa mladim LGBTI+ osobama. Ovde im se pruža podrška, edukacija i ne najmanje važno – prijateljstvo. Ovo je mesto u kom su dobrodošli i njihove porodice, one kojima je potrebno objasniti da njihova deca nisu sa druge planete. Izvršna direktora grupe priča nam da godišnje kroz ove prostorije prođe i do 350 ljudi, kojima je, kaže, podrška itekakako potrebna.

„Najveći problemi su socijalna isključenost i usamljenost, pa iz toga proizilaze razni izazovi očuvanja mentalnog zdravlja i na kraju sama fizička bezbednost u ovom društvu. Radimo programe omladinskog rada u DC i radimo besplatno psihološko savetovalište za mlade LGBT osobe i njihove porodice, u nekoj meri radimo i javne događaje“, kaže Isidora Isakov, izvršna direktorka grupe „Izađi“.

Jedan od javnih događaja bio je i ovaj – zahvaljujući aktivistima grupe „Izađi“ na Dan borbe protiv homofobije 2019. godine prvi put se Novim Sadom šetalo sa zastavama duginih boja.

Pogledajte ceo razgovor sa Isidorom Isakov:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare