Grujičić: Bolnice preopterećene, molim ljude da se vakcinišu

Vesti 02. okt 202111:38 162 komentara
Danica Grujičić
N1

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije profesorka Danica Grujičić kaže za RTS da uprkos povećanom broju novih slučajeva zaraze koronavirusom oni nisu prestajali sa radom, da lečenje onkoloških pacijenata nije zapostavljeno i da se dnevno na Institutu ozrači oko 360 pacijenata.

Danica Grujučić je za RTS navela da pacijenti koji su imali odluku konzilijuma da treba da se operišu nisu dugo čekali.

„Maltene ispostavilo se u jednom trenutku da se duže čeka na konzilijum nego što se čeka na operaciju. Tako da ćemo verovatno morati da uvedemo i popodnevne konzilijume. U svakom slučaju mi nismo prestajali da radimo, sa ova dva nova aparata koje smo dobili dnevno se ozrači oko 360 pacijenata. I dalje radimo u tri smene. Sad se čeka u nekom prihvatljivom terminu do tri nedelje. Terapija na x-nožu čeka se negde od dve do tri nedelje. Na hemoterapiju se čeka od mesec dana do pet nedelja, lekari sami procenjuju ko je hitan. Gama nož nema listu čekanja“, navodi Grujučić.

Ističe da je problem što veliki broj pacijenata, skoro trećina dolazi u kolicima da počne lečenje.

„Bitno je da ljudi koji imaju zaista tegobe ne odlažu preglede“, navodi ona.

„Pozivam kolege koji su radioterapeuti, koji su u konzilijumu, a koji znaju protokole i koji su to pacijenti koji mogu da idu na gama nož da ih pošalju kod nas jer tu zaista nemamo listu čekanja. Onkološki pacijenti najveće žrtve pandemije kovid 19“, apelovala je ona.

Pozvala je sve žene koje su nešto napipale da dođu na Institut jer kako kaže, otkrivene na vreme, te bolesti mogu biti sprečene i izlečene.

„Molim vas, žene, ako ste nešto napipale dođite, bićete pregledane. Radimo na dva nova perfektna mamografa. Počelo je već da se radi. Obuka je išla zajedno sa radom na pacijentima“, apelovala je Grujičić.

„Prilagodili smo se, naučili da živimo sa kovidom“

Navodi da su se na Institutu prilagodili i naučili da žive sa kovidom 19.

„Prilagodili smo se i kada je u pitanju testiranje i kada je u pitanju pojava pacijenata koji vam dođe negativan, a posle dva dana je pozitivan, a jednostavno nije imao simptome. Mi sada ne raspuštamo cela odeljenja. Onima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom odlaže se lečenje za jedno dve nedelje, kod kojih može naravno. Oni kojima treba hitna intervencija idu u Batajnicu gde mogu da budu kompletno operisani. Što se tiče hroničnih bolesnika i samih onkoloških pacijenata mi radimo kao i ranije“, ističe Grujučić.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Sremska Kamenica nisu ušli u kovid sistem, kaže ona, jer misli da bi to bio krah zdravstvenog sistema.

„Međutim, ako se ovako nastavi i ako se nastavi neodgovorno ponašanje verovatno ćemo i mi morati da na neki način da se prilogođavamo“, ističe direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju.

Ističe da su sve bolnice i centri preopterećeni.

„Urgentni centar je izuzetno opterećen, neurohirurgija radi sa samo dve sale, Prva hirurška takođe sa prepolovljenim kadrom zato što jednostavno nema anestiologa, oni su uglavnom u Batajnici i u kovid bolnicama. Evo sad je i jedan naš anestetičar tamo“, navodi Grujučić.

Zamolila je sve one koji se do sad nisu vakcinisali da to učine.

Govoreći o studentima medicine i pohađanju nastave objašnjava da su im date četiri opcije.

„Da imaju potvrdu da su preležali kovid 19, ili da imaju antitela, ili da su PCR negativni ili da su vakcinisani“, navodi.

Ističe da ne smeju dozvoliti da neko od studenata zarazi pacijenta.

„Naš centar sveta je pacijent, ne mogu ja da dozvolim da neko ko je neodgovran uđe i zato što želi da uči zarazi pacijenta. Šta ćemo onda. Onda će nas tužiti familija bolesnika. Znači, mi smo se dogovorili da na jednog asistenta budu tri studenta, da na deset pacijenata na nekom odeljenju bude jedan student i da on ispuni jednu od četiri opcije koje su mu ponuđeni“, objašnjava Grujučić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare