Gruhonjić: Uradak na Pinku poput staljinističke propagande, represija će rasti

Vesti 11. jan 202221:01 13 komentara
Dinko Gruhonjić
N1

Novinar i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić izjavio je da ga takozvani "film 'Meta porodica" koji je emitovan na Pinku najviše podseća na staljinističku propagandu, da se on ne može ni nazvati filmom već uradkom koji ne liči ni na šta u zanatskom smislu, i da je banalan ali da to ne znači da - nije opasan.

„Mislim da je prvo potrebno reći da to nije film, (da ne vređamo film), već neki video uradak koji izgleda kao da su se montažeri prvi put susreli s kompjuterom…To je pod broj jedan sramota za profesiju“, rekao je Gruhonjić u emisiji „Iza vesti“ TV N1.

Ocenujući da je banalnost kojom provejava film karakteristika zla, Gruhonjić je naglasio da misli da se „nalazimo u društvu koje se ponaša kao da je pred pucanjem čira, a taj čir je posledica nacionalizma u kom se gušimo više od 30 godina“.

„Nacionalizam je inspiracija ove vlasti i njegova osnovna ideološka potka, nacionalizam je banalan, ali kao što smo videli 90-tih jako je opasan“, rekao je on.

Gruhonjić kaže i da se emitovanje tog videa nažalost opet dešava u januaru mesecu i podsetio da je 16. januara ubijen i Oliver Ivanović o kojem su pravljeni slični filmovi. „Tako da su to neke zloslutne analogije. Emitovan je baš sada jer ovoj vlasti nikada nije dosta antagonizma, sukoba, proizvođenja neprijatelja jer svi ljudi, ili većina njih, koji su targetirni u uradku su već toliko puta na bili na meti gebeslovskih ludila Vučićevog režima da je stvorena takva atmosfera u društvu da se ne bi trebalo čuditi, da sve koji smo targetirani neko na ulici u najmanju ruku izmlati, što i odgovara atmosferi koju Vučić obožava, atmosferi konflikta koju je naučio od svog političkog oca u SRS Vojislava Šešelja“, rekao je novinar.

Na pitanje kako je moguće da ni smrt nije granica za vlast do koje se ide, odgovara:

„Nažalost, smrt njima nije nikada bila granica. Možemo da se prisetimo ubijenih kolega novinara i da pređemo granicu na Drini, siđemo južno do Kosova ili preko Vojvodine odemo do Vukovara pa ćemo shvatiti da njima smrt desetina hiljada ljudi, izbeglištvo miliona, desetine hiljada silovanja…nisu bili prepreka da kada se vrate na vlast nastave s promocijom politike koja i dovela do tolikih smrti“, rekao je Gruhonjić.

On je podsetio da je Veselin Šljivančanin član GO SNS, da se slave zločinci, da Beograd ima u centru grada mural Ratku Mladiću koji čuva lično ministar policije Vulin. „Treba se prisetiti 90-tih i nemati iluzije s kakvim neljudima imamo posla i da neće prezati ni od čega i da će represija jačati ako osete da im je vlast ugrožena“, kaže Gruhonjić.

„Možemo samo da se nadamo da sve nekog neće koštati života“

Podseća da je do izbora u apilu ostalo još tri meseca. „Bojim se da ćemo se nagledati još svakojakih čudesa i možemo samo da se nadamo da nekog neće koštati života, a nada ume da bude slepa“, istakao je novinar i profesor.

Povezane vesti

„Ja se ne plašim, nego očekujem da će reprsija biti pojačana i da će zavisiti od toga koliko će se Vučić osećati ugroženim pre izbora u smilsu gubitka popularnosti, gubitka pozicija, i onih u međunarodnoj zajednici, pre svega mislim na Zapad, Vašington na prvom mestu, u tom slučaju možemo očekivati neku vrstu panike“, naglasio je on.

Gruhonjić kaže da Vašington još nije napravio zaokret prema Vučiću, ali da će se to svakako desiti u jednom momentu da li pre ili posle izbora.

„Bajdenovoj administraciji je jasno da je politika podrške stabilokratijama proizvela ogromnu štetu za ovaj deo Evrope“, rekao je Gruhonjić i dodao da vlasti još uspevaju da „cinculiraju“ i šibicarskom politikom sedenja na četiri stolice održavaju ravnotežu.

Na pitanje da li je video na Pinku onda odraz slabosti Vučića, Gruhonjić kaže da u Srbiji postoji jedna kritična masa ljudi koja se spremna da izađe na ulice i izrazi revolt, da se okupi oko bilo kakve ideje, iako sve vezano za ekološke proteste ima smisla. „Čini mi se da je u delu javnosti bes narastao do tih razmera da uopšte nije bitan povod. Ljudima je preko glave te propagande i raspamećivanja. Ne bih potcenio ni strah od unutrašnjeg neprijatelja, od sopstvenih građana koji ne mogu da trpe tu paralelenu stvarnost, koja se emituje sa različitih ‘vučićovizija’ i ostalih toaletoida koji se pojavljuju na kisocima“, rekao je Gruhonjić.

On je istakao i da se plaši da se novinari nezavisnih medija nalaze u „danu mrmota“ i da su neprestano u inferiornoj poziciji zato što igraju kako Vučić svira. „Što bi rekli pecaroši on nas kao somove peca na bućkalo i stalno grizemo isti mamac, propuštamo priliku da se samoorganizujemo mi novinari. Iskustvo iz 90-tih pokazalo je da smo naučili da vlast treba nas da pse plaši a ne mi vlasti, da postoje načini da se iskaže novinarska solidarnost, da ostali mediji preuzmu priču zbog koje sam ja napadnut“, rekao je Gruhonjić.

Ističe da bi trebalo napraviti i efikasne novinarske organizacije kao što su bili Anem ili lokal pres, jer lokalni „praktično ne postoje“.

On je preneo i rezultate istraživanja svog kolege da je oko 70 odosto lokalnih mediji u Vojvoidini deo propagandne mašinerije vladajućeg režima i njegovih satelita, a svega 30 odsto su kritički.

Povodom incidenata u Priboju gde su pripadnici policije uz pesme o genocidu vređali Bošnjake, on kaže da „varvarska vlast proistekla iz ratova 90-tih nastavlja na matrici istih tih ratova“. „U regionu potpuno su se razobručili jer nema ko da im se suprotstavi, to je osnovni problem“, kaže.

„Ovaj režim je krvavo ciničan, kao kad je Vučić išao u Srebrenicu da se izvini, pa ispao sam žrtva. Koliko morate biti neuskusni da pričate da ste bili žrtva u Srebrenici a da negirate da je u Srebrenici organizovan geneocid, a da smo okrivljeni od suda da država nije preduzela dovoljno da taj genocid spreči“, rekao je novinar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare