Grubački: Na Vučiću i SNS-u je da iskorače dobrom porukom, mada mu ne verujem

Vesti 11. jul 202209:36 > 10:16 18 komentara

Dok se opozicija određuje da li će ići na konsultacije kod predsednika Aleksandra Vučića o formiranju nove vlade, osnivač pokreta Novi optimizam Branislav Grubački Guta kaže da on kao građanin nikada ne bi otišao kod Vučića, ali da bi kao političar imao dilemu da li da ode ili ne. On ističe da je sada trenutak da Vučić i SNS iskorače dobrom porukom i "relacijom u kojoj je moguće voditi normalan dijalog".

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde smatra da treba razgovarati, dok su Demokratska stranka I iz koalcije Moramo rekli da neće ići na konsultacije kod Vučića. Gost Novog dana ističe da „srećom“ nije u situciji da bude u dilemi „otići ili ne“.

„Iz ugla građanina i nekoga ko vodi nevladinu organizaciju i pokret, ja ne bih otišao i ta farsa koja nam predstoji je već viđena. S druge strane, imamo novu situaciju. Ovo društvo i država, kao i Evropa, nalaze se pred velikim problemom i posledice ruske agresije na Ukrajinu neće mimoići ni naše društvo i državu. I ako bih bio vođa nekakve partije ili opozicije pitanje je kako bih se odnosio prema tom problemu kao što je odlazak kod Vučića, kojem ja ništa ne verujem“, objasnio je svoj stav Grubački.

On napominje da su razgovor i dijalog nasušna potreba ne samo političkih elita i stranaka, već i građana u smislu učešća grđaana u odlukama koje donose njihovi predstavnici.

„Mislim da je sada na njemu (Vučiću) I SNS da iskorače, ako je to uopšte moguće, da iskorače sa jednom dobrom porukom, relacijom u kojoj je moguće razgovarati i voditi normalan dijalog“, rekao je Grubački.

Komentarišući parlament i način komunikacije koja je u njemu poslednjih godina postojala, osnivač Novog optimizma veruje da se takav parlament ne može ponoviti jer sada „postoje jake opozicione grupacije“, za koje se nada da će „učiniti sve da se spreči ta destrukcija“.

Dodaje da će na promenu uticati i to što je Srpska napredna stranka u odnosu na prethodne izbore izgubila 350.000 glasova i sami više nemaju većinu u skupštini.

„Mislim da nije moguće da se ponašaju kako su se ponašali. Na opoziciji je da pokaže ne samo politički stav, već i energiju i stvarnu volju da se ne dozvoli derogiranje društva i parlamenta“, ističe Grubački.

Govoreći o određivanju Srbije prema agresiji na Ukrajinu, gost Novog dana kaže da se moramo postaviti prema tome jasno, kao što je to uradila cela Evropa. A ne ispod radara.

„Mi laviramo između toga da na nekim benignim temama ili ispod radara podržimo Evropu u osudi. Javno mnenje treba da prihvati činjenicu da smo deo Evrope. A sem emotivne i isfabrikovane emocije sa Ruskom Feredaracijom, mi nemamo nikakve ozbiljne veze. Niti je naša ekonomija do te mere vezana za Rusiju, niti smo u situaciji da možemo da igramo nekakvu solo igru“, rekao je Grubački.

Dodaje da je to pokazala i sutacija sa otkazivanjem posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, kada su Crna Gora, Severna Makedinija i Bugarska zatvorile vazdušni prostor za njegov avion.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare