Grošelj: Ako je Srbiji važniji odnos sa Rusijom, EU to prihvata, ali…

Vesti 14. mar 202214:05 > 15:11 137 komentara

Ako Srbija ne želi da uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom po pitanju Rusije, EU to prihvata, ali i Beograd treba da prihvati da Unija ima slobodu odlučivanja kakav odnos želi da ima sa Srbijom, rekao je evropski poslanik iz Slovenije Klemen Grošelj.

Grošelj kaže da Evropski parlament očekuje da Srbija jasno odgovori koji su njeni prioriteti u spoljnoj politici i u osnovnim vrednostima, kao što su sloboda govora i medija, vladavina prava…

“Ja bih rekao da Srbija u nekom pogledu čak ide u pogrešnom pravcu”, rekao je Grošelj, jedan od devet evroparlamentaraca koji us potpisali pismo u kom traže privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći dok se ne uskladi sa pozicijama EU po pitanju Rusije.

Pročitajte još:

Grošelj je rekao da odgovor Evropske komisije na to pismo očekuje u roku od 30 dana, ističući da se ne radi o uceni ili ultimatumu Srbiji, nego o pozivu.

“Mi ne tražimo ništa drugo od Srbije osim onog što smo mi prihvatili kao EU”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, cilj pisma je da EK još jedan put pozove vlasti Srbije da razmotre situaciju u svetlu onoga što se događa u Ukrajini.

“Ako Srbija misli da joj je važniji odnos sa Rusijom, mi to možemo da prihvatimo, ali onda Srbija mora prihvatiti da EU ima slobodu odlučivanja kakav će imati odnos sa Srbijom”, rekao je.

Upitan da li očekuje da će srpske vlasti biti spremnije da se usklade sa politikom EU posle izbora, kaže da je to pitanje za rukovodstvo Srbije.

Na pitanje da li je EP spreman da toleriše to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Grošelj naglašava da to nije pitanje tolerisanja i da je Srbija suverena zemlja koja može da ima bilo kakvu poziciju.

Samo se očekuje da zemlje koje žele da uđu u EU usklade spoljnu politiku, a ako neće da budu članice EU, ne moraju.

“Dakle niko nikoga ne prisiljava, samo želimo da imamo harmonizaciju”, rekao je Grošelj i istakao da su se druge zemlje kandidati uskladile sa EU.

Pogledajte ceo razgovor u okviru emisije N1 Studio Live:

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare