Grlić Radman u Prištini: Hrvatska će donirati Kosovu 10.000 doza vakcina

Vesti 06. maj 202113:43 0 komentara
N1

Hrvatska donira Kosovu 10.000 doza vakcina protiv kovida-19, saopštio je u Prištini ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i obećao da će Zagreb nastaviti da propagira priznanje nezavisnosti Kosova, javlja Hina.

„Znamo da će ova donacija biti korisna u prevenciji i zaštiti” od pandemije, koja je „nažalost ostavila velike posledice” po zdravlje i ukupnu privrednu situaciju Kosova, rekao je hrvatski šef diplomatije na konferenciji za novinare sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervaljom Švarc.

Grlić Radman će posetu Kosovu nastaviti sastancima sa čelnicima vlasti u Prištini, posetiti hrvatsku zajednicu na Kosovu i zauzeti se za poboljšanje statusa hrvatske manjine.

On je, kako navodi Hina, podsetio da je Hrvatska bila među prvim državama koje su priznale nezavisnost Kosova.

„Na to smo vrlo ponosni”, rekao je Grlić Radman, navodeći da je Hrvatska „snažno podržavala uključenje Kosova u međunarodne i regionalne organizacije” i da će „činiti to i nadalje”.

Podseća se da je zvanični Zagreb nedavno odlučio da poveća broj hrvatskih pripadnika u sastavu Kfora, uz ocenu da je učešće u toj misiji Hrvatskoj važno jer je reč o očuvanju mira u regiji.

Hrvatska se snažno protivi izmenama granica u jugoistočnoj Evropi, naglasio je Grlić Radman, nakon što su nagađanja o promenama granica u aprilu bila predmet brojnih rasprava zbog pojave navodnog non-pejpera, pripisanog Sloveniji, u kojem se zagovaraju izmene granica na području bivše Jugoslavije i jugoistočne Evrope.

Grlić Radman je naglasio da Zagreb „snažno podržava“ nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, čiji nastavak se očekuje u maju. On je pozvao „obe strane da ulože maksimalne napore kako bi se konačno došlo do prihvatljivog rešenja“, javila je Hina iz Prištine.

On je rekao i da će se Hrvatska, kako bi „olakšala evropsku perspektivu” Kosova, zauzeti unutar EU za priznanje kod onih zemalja koje još nisu priznale nezavisnost Kosova.

„Ako želimo istinski mir, svetski poredak, ako želimo da poštujemoi odluku građana Republike Kosova, onda je to sigurno priznanje njihove” odluke, rekao je hrvatski šef diplomatije, ocenivši da bi to olakšalo odnose i dobar put za „osiguranje mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi”.

On je naveo i da Hrvatska daje punu podršku liberalizaciji viznog režima EU s Kosovom i obećao da će iduće sedmice na sastanku Saveta za evropske poslove u Briselu istaknuti važnost proširenja Evropske unije na jugoistočnu Evropu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!