Grlić Radman: Srbija da se fokusira na reforme i prevazilaženje nasleđa rata

Vesti 10. maj 202111:444 komentara
Izvor: OLIVIER MATTHYS / POOL / AFP

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je, uoči ministarskog sastanka EU u Briselu, da Srbija na putu ka EU mora da se fokusira na reforme i prevazilaženje nasleđa rata.

Grlić Radman je rekao da je EU potrebno dodatno političko angažovanje i strateški pristup prema Zapadnom Balkanu, a da partneri u tom regionu moraju da pokažu rezultate u oblastima demokratske transformacije, ljudskih prava i vladavine prava.

Povezane vesti

„To je ključno za njihov evropski put, ali naravno, mi moramo da im pomognemo i da ispunimo svoj deo. To znači početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i viznu liberalizaciju za Kosovo. Crna Gora mora da ostane privržena putu ka EU, a Srbija mora da se fokusira na reforme i prevazilaženje nasleđa rata“, rekao je.

Kada je reč o BiH, Grlić Radman je naglasio važnost tri konstitutivna naroda kao „ključ za funkcionalnost i stabilnost zemlje i njen evropski put“.

Taj koncept nije inkompatibilan sa presudom Sejdić-Finci. Ključna je eliminacija svake vrste diskriminacije u izbornom procesu, što se može postići izmenama izbornog zakona, rekao je hrvatski ministar.

EU, naglasio je, treba da se angažuje i da uloži u stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana, jer je to ulaganje u stabilnost i bezbednost Evrope, zaključio je.

Šef hrvatske diplomatije juče je izjavio da je Hrvatska podržavala i dalje podržava evropski put Srbije, ali i upozorio da taj put „ide preko Hrvatske“.

„Mi nismo zadovoljni stanjem demokratije, stanjem ljudskih prava, borbom protiv korupcije i opštim reformama koje se ne sprovode“, rekao je Grlić Radman.

Komentari

Vaš komentar