Grigorije: Sa Fon Kramon nije bilo razgovora o strukturalnoj organizaciji SPC

Vesti 07. dec. 202123:5214 komentara
Podeli:
vladika grigorije
Izvor: N1

Nakon što su se na objavljen, pa obrisan tvit Viole fon Kramon nadovezali tabloidi i prorežimski mediji, potom srpski predsednik i onda Srpska pravoslavna crkva, oglasio se i vladika Grigorije. Istakao je da na sastanku sa evropskom poslanicom juče nije razgovarao o strukturalnoj organizaciji SPC, da ne želi da se bavi spekulacijama o njenom ličnom stavu, kao i da je u potpunosti saglasan sa sadržajem saopštenja SPC, prenosi KoSSev.

Jedan tvit Viole fon Kramon nakon sastanka sa vladikom Grigorijem, koji je u međuvremenu i obrisan, podigao je čitavu prašinu, od naslova u srpskim tabloidima do toga da se danas na to osvrne i srpski predsednik, a kasnije i Srpska pravoslavna crkva, podseća KoSSev.

POVEZANE VESTI:

Kada je Fon Kramon pokušala da odgovori na kritiku jedne korisnice da je „SPC ruski entitet“, objašnjavajući da je ustrojstvo eparhija pri SPC – samostalnije, ona je u odgovoru napisala i: „Ne postoji ‘Srpska pravoslavna crkva’, ovo su vrlo autonomne eparhije što je različito u odnosu na Katoličku crkvu. Razgovaraj sa vladikom i bićeš iznenađena“.

U međuvremenu je uklonila ovaj tvit, ali je već bilo kasno, jer je njena objava ubrzo postala glavna vest u pojedinim prorežimskim tabloidima u Srbiji.

Nije pomogla ni izvorna objava Viole Fon Kramon: „Konstruktivna i otvorena diskusija sa Episkopom Grigorijem, Srpskom pravoslavnom crkvom, Eparhijom diseldorfskom i cele Nemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Nemačkoj“, kao ni zajednička fotografija u sedištu Eparhije ispred panoa na kojem dominira logo SPC i naziv na dva jezika – srpskom i nemačkom „Srpska Pravoslavna Crkva, Eparhija Diseldorfsko-nemačka“.

Vladika Grigorije saglasan sa saopštenjem SPC

„Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe Fon Кramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve. Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve“, saopštio je vladika Grigorije kasno večeras.

On je u kratkom saopštenju još citirao, kako je naveo, „ključni deo saopštenja“ SPC o tome kako u Nemačkoj postoji SPC kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske patrijašije, a njen Ustav važi svuda, te da crkvene vlasti i Sabor SPC postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, ali i eparhijskog arhijereja.

Vladika Grigorije je na čelu Diseldorfske i Nemačke eparhije od 2018. godine. Srpska pravoslavna crkva u Nemačkoj još uvek nema status verske zajednice, već je registrovana kao udruženje građana. U toku su napori ove eparhije na čelu sa Vladikom Grigorijem da Srpska crkva dobije status verske zajednice.

Prema nezvaničnim podacima SPC u Nemačkoj, u ovoj zemlji se nalazi između 700.000 i milion Srba, među kojima u poslednjem talasu stiže vesokokvalifikovani kadar.

Ovo nije put da je vladika Grigorije na udaru srpskih tabloida i prorežimskih medija, a poznat je i kao neko ko otvoreno ukazuje na probleme u društvu i crkvi, podseća KoSSev.

Komentari

Vaš komentar