Deo javnosti isključen iz rasprave o eko studiji za metro zbog pogrešnog linka

Vesti 01. dec. 202114:22 > 16:057 komentara
Podeli:
beogradski metro makiš
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Javna rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu prve faze beogradskog metrao trebalo je da se održi danas u 11 sati onlajn, ali zainteresovana javnost nije mogla da se uključi, izjavio je za N1 Miloš Vučković iz udruženja "Po meri metro". Iz JKP Beogradski metro i voz rekli su za N1 da je Ministarstvo zaštite životne sredine bilo primorano da promeni link za javnu raspravu, o čemu je javnost obaveštena na njihovom sajtu, gde su istakli i važeći link za javnu raspravu.

„Nismo uspeli da se uključimo na onlajn Javnu raspravu i prezentaciju Studije o proceni uticija na životnu sredinu projekta izgradnje objekta Beogradskog metroa, Linija 1, Faza 1 – depo Makiš. Ova javna rasrpava je najavljena na sajtu JKP Beogradski metro i voz da se održava danas u 11h. Ne znamo da li su u pitanju tehnički problemi niti znamo da li se javna rasprava uopšte održava“, kazao je.

Vučković je istakao da je značaj ove javne rasprave veliki zato što je to, kako je rekao, prilika da se rasprava o ovoj spornoj temi vrati na nivo struke, pri čemu bi javnosti bilo omogućeno da se direktno informiše.

„Bila bi velika šteta da javnost bude uskraćena mogućnost da direktno prati raspravu“, ocenio je.

Ministarstvo bilo primorano da promeni link zbog tehničkih problema

Praćenjem linka na zvaničnoj stranici JKP Beogradski metro i voz vidi se, međutim, da je kao termin održavanja javne rasprave na Vebeks (Webex) aplikaciji naznačeno vreme od 23h do 2h.

Iz tog javnog preduzeća objasnili su za N1 da istakli obaveštenje i sve podatke koji su 19. novembra dobijeni od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

„Ministarstvo kao nadležni organ u postupku procedure odobrenja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koordinira i rukovodi aktivnostima tokom ovog postupka. Dodatnom proverom saznali smo da je jutros, tokom pripreme za početak Javne sednice, zbog tehničkih problema, Ministarstvo bilo primorano da promeni link, o čemu je javnost obaveštena na njihovom sajtu, gde su istakli važeći link„, stoji u odgovoru JKP Beogradski metro.

Iz tog preduzeća naglašavaju da u tom trenutku nisu imali informaciju da su promenjeni parametri za pristup.

„Veoma nam je žao zbog činjenice da nismo blagovremeno korigovali informacije na našem sajtu, ali u isto vreme ističemo da je javnosti poznato da se čitav proces sprovodi pod vođstvom Ministarstva zaštite životne sredine kada je javnoj sednici bilo moguće pristupiti sa njihovog sajta. Sednica je bila održana uz prisustvo javnosti – predstavnici Rudarko geološkog fakulteta, koji su jedini uputili zvanične primedbe i učestvovali u diskusiji, kao i određen broj građana“, naglašavaju iz JKP Beogradski metro i voz.

Komentari

Vaš komentar