Grenel: Pregovori Srbije i Kosova se raspadaju, neophodno da SAD povedu proces

Vesti 30. nov 202210:57 6 komentara
Ričard Grenel
AFP/Alex Wong

Nekadašnji specijalni izaslanik za dijalog u bivšoj administraciji SAD Ričard Grenel ocenio je da se pregovori Beograda i Prištine raspadaju i da je neophodno da "američki lideri povedu" i da imaju poverenje obe strane, a za kosovskog premijera Aljbina Kurtija kaže da odbija sve ideje, te da nije od koristi.

Pročitajte još:

U intervjuu za RTS, on je naveo da se američki Stejt dipartment sada dogovara sa Evropljanima, i dodao „kada njima prepustite da vode – dobijete mnogo priče, a malo akcije“,

„Kurti jednostavno nije od koristi u ovoj situaciji. Pregovarao sam sa njim i on je neko kome se nikada nije dopala nijedna ideja. On je odbio svaku ideju koju su mu Amerikanci ponudili. Sada odbija i ideje koje nude Evropljani… On ne služi svom narodu. Ne pomaže u ovoj situaciji“, rekao je Grenel i daoa da ovih dana nedostaje Hašim Tači. ovih dana.

Kurti „samo govori ‘ne’, on je ‘gospodin Ne’. Ako se vratite idejama Bila Klintona ili Baraka Obame, on odbija sve ideje koje su Amerikanci ponudili. Američki sistem to vidi. Konačno u Americi dolazimo do zaključka, i to na obe strane, da Kurti Amerikancima nije od koristi“, rekao je bivši američki diplomata.

Prema njegovimm rečima, Hašim Tači je razumeo da mora da popusti da bi se krenulo napred i da je „vrlo ružno ono što su mu Evropljani uradili“, odnosno što je izručen Specijalnom sudu u Hagu.

On je rekao da se u Trampovoj administraciji smatralo da sedenje za stolom i pričanje o politici ne vodi nikuda, već da se treba posvetiti ekonomskom razvoju, jer bi to bi pokrenulo stvari.

Podsetio je da je rešeno pitanje prelaza, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i da je mnogo toga pokrenuto za vreme Trampove administracije na ekonomskom planu.

„Podsetiću vas da smo imali četiri ekonomska sporazuma, poslednji je bio naročito obiman. Ali pre toga smo postigli sporazum sa obe strane koji je omogućio direktne letove između Beograda i Prištine. To treba sprovest“, dodao je Grenel..

„Ja ovaj region vidim kao veoma uzbudljiv. Volim da dođem u Srbiju. Ekonomija raste. Ovde ima energije, možda je vi ne osećate jer živite ovde, ali kada dođete odnekud, kada Amerikanci ovde dođu, oni osete tu neverovatnu energiju. Ne osetite to u drugim mestima u regionu, ali u Srbiji osetite. Nadam se da ćemo dovesti mnogo američkih investitora, moramo stvari da pokrenemo kroz veliko prijateljstvo Amerike i Srbije“, rekao je Grenel.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare