Grenel: Kurti živi u prošlosti, Beograd da ne naseda

Vesti 01. avg 202208:34 21 komentara
Ričard Grenel
AFP/Alex Wong

Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, povodom nedeljnih dešavanja na Kosovu i Metohiji, ocenio je da premijer Kosova Aljbin Kurti živi u prošlosti i da je "fašistički premijer", a savetuje srpske lidere da ne smeju da nasednu.

„Umesto toga, oni moraju da se skoncentrišu na ekonomski razvitak, a ne da zagrizu mamac“, savetovao je Grenel.

Bivši izaslanik SAD kaže da je ovo još jedna katastrofa (državnog sekretara SAD Entonija) Blinkena i da i Albanci znaju da je Kurti problem.

„Niko na Kosovu ne želi rat ili konflikt. Ali, Kurti očigledno misli da je ovo način da poboljša opadajuću podršku javnog mnjenja. Njegove poslednje akcije su nepotrebne. Evropljani su mu rekli da ih obustavi, ali treba da mu bude rečeno da ih prekine“, napisao je Grenel na Tviteru, dodajući da „ljudi na Kosovu žele mir i poslove, Aljbine“.

On je odluku kosovskih vlasti da, kako navodi, preduzme jednostrani korak da odbije srpske registarske tablice i lična dokumenta na Kosovu nazvao „glupim, lakomislenim i nepotrebnim“.

Vlada u Prištini odložila je sinoć primenu recipročnih mera prema Srbiji na mesec dana. Odluka je doneta nakon sastanka šefova država Kosova sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijem. SAD su zatražile da se primena odluka odloži za 30 dana. Ovaj korak je pozdravio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Tokom jučerašnje večeri, kako je navela kosovska policija, na nekoliko lokacija na severu Kosova čula se pucnjava, a neki od pucnjeva bili su usmereni i na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih.

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Kosovska policija zatvorila je prelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

Vlada Kosova je planirala da 1. avgusta počne izdavanje tzv. ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo. Danas je trebalo da stupi na snagu i odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje srbija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare