Grčki ministar spoljnih poslova u Beogradu, sastao se sa Vučićem, Selakovićem…

Vesti 03. jun 202212:088 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom o bilateralnim odnosima, regionalnoj i multilateralnoj saradnji, evrointegracijama, aktuelnoj energetskoj krizi, gorućim geopolitičkim pitanjima i o ratu u Ukrajini, saopšteno je iz predsedništva.

Vučić je istakao da Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom zasnovanim na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda.

„Nadamo se da će četvrti sastanak Visokog saveta za saradnju biti uskoro održan. Istovremeno očekujemo i dalje unapređenje ekonomske saradnje, povećanje obima robne razmene, sa ciljem da ona dostigne milijardu evra, kao i još veće prisustvo grčkih investicija na tržištu Srbije“, rekao je Vučić.

Na sastanku je bilo reči i o regionalnoj saradnji.

Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

Vučić je zahvalio Grčkoj na doslednom stavu u pogledu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i na trudu koji ulaže tokom predsedavanja Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi.

On je dodao da Beograd visoko ceni i kontinuiranu grčku podršku evrointegracijama Srbije i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju tog procesa.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Grčke razgovarali o produbljivanju saradnje

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas koji je u poseti Beogradu, razgovarao je s ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem o produbljivanju međusobne saradnje i bilaterarnih odnosa.

„Srbija i Grčka stoje opredeljenje na produbljivanju saradnje i proširenje dijaloga u svim oblastima i doslednoj principijalnoj uzajamnoj podršci u ključnim pitanjima državnog i nacionalnog interesa“, izjavio je Selaković.

Selaković je rekao da su nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu 2019. godine Srbija i Grčka uspele da i u otežavajućim okolnostima pandemije koronavirusa očuvaju kontinuitet kontakata na najvišem nivou i zahvalio Atini na podršci koju pruža integritetu i suverenitetu Srbije u pitanju Kosova i Metohije.

„Osvrnuli smo se na pitanje dijaloga između Beograda i Prištine i afirmisali našu podršku dijalogu kao jedinom razumnom sredstvom za pronalaženje rešenja za postojeće pitanje. Pokazali smo da se zalažemo za postizanje održivog i trajnog kompromisnog rešenja“, rekao je Selaković.

On je rekao da je za Srbiju kao državu na evropskom putu vrlo važna podrška procesima pridruživanja koju pruža Grčka i da ceni njeno aktivno zalaganje za proširenje EU i integraciju Zapadnog Balkana.

„Očuvanje mira i stabilnosti regiona nema nikakvu razumnu alternativu. Pogotovu u ovom trenutku potpunog prestrukturiranja geopolitičke arhitekture ne samo Evrope već i čitavog sveta opredeljenost za mir i stabilnost je od ključnog značaja“, rekao je Selaković.

On se je izjavio da se nada podršci Atine inicijativi Otvoreni Balkan i pozvao Grčku da učestvuje u njemu ne samo kroz podršku već i da joj se pridruži i pronađe svoje mesto.

„Zainteresovani smo za jačanje naše saradnje u oblasti energetike naročito kada je reč o diverzifikaciji snabdevanja važnim energentimakao što je gas. Nadamo se da ćemo izgradnjom interkonektora izmedju Srbije i Bugarske uskoro i mi doći do gasa koji dolazi preko Grčke“, rekao je on.

Dendijas je izjavio da je Grčka ovde da pruži podršku Srbiji na njenom putu pridruživanja Evropskoj uniji i pozvao je da usaglasi svoju politiku sa njenom spoljnom politikom.

„Inicijativa Otvoreni Balkan je veoma interesantna za nas i ja sam razgovorao o tome i sa premijerom Albanije Edijem Ramom“, rekao je on.

On se osvrnuo i na situaciju u Bosni i Hercegovini i rekao da ponavlja ono što je već rekao tokom posete u Sarajevu da promene granica u ovom trenutku nisu put ka napretku.

Komentari

Vaš komentar