Grbović: Vučić ne treba da nam bude gravitaciona tačka, tu smo zbog građana

Vesti 12. jun. 202118:295 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je da Aleksandar Vučić "ne bi trebalo da bude gravitaciona tačka političara u Srbiji, jer oni tu nisu zbog njega već zbog građana".

„Mi nismo tu zbog njega, mi moramo da ponudimo građanima viziju. On će jednog dana pasti sa vlasti i mi moramo taj trenutak dočekati spremni, sa što više građana uključenih u politiku“, rekao je Grbović u Novom Sadu prilikom predstavljanja Deklaracije o osnovama i principima regionalizacije Srbije.

Govoreći o predstojećem izbornom procesu Grbović je rekao da je njegov stav da opoziciji nije potrebna jedinstvena liste već jasan dogovor, te da je PSG u ovom trenutku najbliži zajedničkoj listi sa Demokratskom strankom i Strankom slobode i prvade, ukoliko bude vanrednih parlamentarnih izbora.

„Ne treba spajati svakog sa svakim jer se time samo sužava prostor političkog delovanja. Svako treba da se obraća građanima koji ga najbolje razumeju i da se na temelju toga na kraju saberemo“, rekao je Grbović.

Govoreći o danas predstavljenom dokumentu rekao je da decentralizacija u Srbiji neće doći sama po sebi i dovesti do nekog rešenja, ali i ocenio da je „jako važno da se više nikada ne dogodi da jedan čovek, stranka ili grupacija upravljaju celom zemljom“.

„Vojvodina je dobro funkcionisala dok je decentralizacija bila suštinska, a sada vidimo kako taj voz ide u rikverc. Za nas je decentralizacija vera u ljude koji u svojim sredinama najbolje prepoznaju probleme, uređuju odnose u svojoj sredini i raspolažu novcem koji im je poveren“, kazao je lider PSG.

Vojvodina istorijski dobar primer decentralizacije

Politikolog Duško Radosavljević iz Vojvođanskog kulturnog kluba „Vasa Stajić“ rekao je da je ta organizacija potpisala sporazum o saradnji za Pokretom slobodnih građana jer želi da o svim pitanjima, prvenstveno koja se tiču Vojvodine, pronađe saradnike sa kojima će zajednički delovati.

„Videli smo da postoje pitanja na kojima možemo da sarađujemo i da imamo više dodirnih tačaka kada budu izbori i kada se budemo opredeljivali. Videli smo da PSG želi da se bori za decentralizaciju i da se u mnogim detaljima poklapamo. Ne bi me iznenadilo da neki naši članovi budu i na izbornoj listi PSG“, rekao je Radosavljević.

Deklaracija ima za cilj da predstavi osnove i principe na kojima je moguće stvaranje regiona u Srbiji u kojima će građani moći da neposrednije, kvalitetnije i odgovornije utiču na društveni, ekonomski i kultrni život i razvoj svojih regiona.

Dokument prihvata jasno izražavanje zahteva za suštinskom decentralizacijom Vojvodine kroz političke i društvene aktivnosti i istrajnost u ostvarivanju tih zahteva različitih organizacija u Vojvodini kao model prema kojem je moguće pokrenuti regionalne aktivnosti u Srbiji, ističući Vojvodinu kao istorijski dobar primer decentralizacije.

Komentari

Vaš komentar