Grbović: Protesti legitimno sredstvo da se izdejstvuje ono što zahteva opozicija

Vesti 18. jul 202112:26 > 12:29 0 komentara
Fonet / Milica Vučković

Ako posao oko fer izbornih uslova ne bude odrađen na pristojan način, protesti su legitimno sredstvo da se izdejstvuje ono što zahteva opozicija, uključujući i to da se parlamentarni izbori ne raspisuju sve dok se za njih ne stvore elementarni uslovi, izjavio je u intervjuu FoNetu predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović.

On je rekao da protesti nisu „zamena za bojkot, već su zamena za normalno političko delovanje“.

Povezano:

Kako je objasnio, ne bi se protestovalo „protiv evroparlamenatarca“, koji pišu predlog za poboljšanje izbornih uslova, već protiv vlasti ka koju se na kraju sve sliva i koja bi trebalo da uspostavi i sprovede promene.

Grbović smatra da je dobro što su evroparlamentarci preuzeli odgovornost „na koju se čekalo skoro godinu dana“ i što će oni napisati predlog sporazuma.

Prema njegovim rečima, ne zna se kako će taj sporazum izgledati , ali se zna da mora sadržati mehanizam za nadgledanje i implementaciju.

To bi, kako je objasnio, trebalo da bude telo u čijem bi sastavu bili predstavnici Evropskog parlamenta (EP), opozicije i vlasti, „na nekom paritetnom nivou, i koje bi delovalo na osnovu merljivih, unapred postavljenih kriterijuma“.

Situacija u Srbiji je nepristojna, a stanje demokratije sramotno, ocenio je Grbović i naglasio da u opoziciji postoji želja da učestvuje na izborima, ali je „neophodno bar malo promeniti izborne uslove“.

Nije ovo pitanje lične impresije, iako ga je, kao građanina ove zemlje, „sramota što smo mi i dalje poligon za vežbu nekih briselskih demokrata koji moraju da dođu da nas pomire i da nam kažu ovo smete, ovo ne smete, ovo može, ovo ne može“.

Prema njegovom viđenju, sve je ovo „poniženje za celo društvo, a tema je mnogo dublja od toga da li će opozicija imati tri minuta na RTS“.

Govoreći o formi procesa u kontekstu sporazuma o izbornim uslovima, Grbović je ocenio da je reč o „binarnoj opciji, jer se dogovor ili postiže ili ne postiže“ i najavio da bi sve trebalo da se završi u drugoj polovini septembra.

Uprkos tome, on predviđa da izbori suštinski neće biti fer i konstatuje da opozicija sa tom činjenicom mora da se pomiri.

„Ventil za građane i za opoziciju“

Fonet / Milica Vučković

Prema Grbovićevom, stavu, „ova loša i autokratska vlast u svom biću i prirodi ne može da proizvode ništa fer i pošteno, ali će morati da otvori određeni ventil za građane i opoziciju i drugačije mišljenje“.

Upitan da li je onda dijalog alibi za izlazak opozicije na izbore, on je odgovorio odrečno i obrazložio da je dijalog pokušaj „normalizacije političkog života“ u atmosferi koja je „naelektrisana, nezdrava i u konačnici vodi ka lošem ishodu“.

„Dijalogom se pokušava vraćanje političkog života u iole normalne tokove, naročito kada je reč o medijima, odnosno o Javnom servisu, na kojem se ne čuje drugačije mišljenje“, precizirao je Grbović.

Osvrćući se na stav rukovodstva RTS da mora da se nađe način da Javni servis emituje vanparlamentarnu opoziciju, jer to do sada nikada nije bila praksa, on je Javnom servisu „savetovao“ da emituje „parlamentarnu opoziciju ako može da je pronađe“.

Grbović smatra i da emisije koje je RTS do sada emitovao kao sučeljavanje mišljenja predstavljaju politički primitivizam, a ne pluralizam.

Upitan šta će predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) naterati da prihvati i primeni sporazum o izbornim uslovima sa opozicijom, on je odgovorio „verovatno ništa u ovom trenutku, jer ga ništa ne obavezuje, a i pritisak sa kojim se suočava nije dovoljno stimulativan“.

Ako je, međutim, Evropska unija (EU) naterala Vučića da se potpiše Briselski sporazum, postoji milion načina da ga primoraju da potpiše da opozicija može malo da se pojavi na RTS i da se javni prostor u Srbiji upristoji, procenio je Grbović.

Kako je napomenuo, pitanje izbornih uslova je osetljivo i za evropske posrednike, jer je to stvar „očuvanja evropskih vrednosti u predvorju EU, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu za koji valjda postoji interes Evrope da bude bar malo demokratski“.

„Znate da narod funkcioniše po principu opruge i ovo neće trajati milion godina“, prognozira Grbović i upozorava da će stepen utegnutosti opruge, ako ne postoje filteri za iskazivanje nezadovoljstva, „jednog dana proizvesti loš efekat po one koji je zatežu, što neće biti dobro ni za kraj ove vlasti“.

Komentarišući stavove Vladimira Bilčika i Tanje Fajon da je cilj dijaloga da opozicija učestvuje na izborima, on je ponovio da je to „cilj i opozicije“, ali je ukazao i da takav stav posrednika predstavlja „jednu vrstu pritiska, jer je pitanje kako se dolazi do tog cilja“.

„Problemi nisu opozicija, nego vlast“

Ako je posrednicima misija da „pridave opoziciju da ide na izbore, naneće štetu iznad svega instituciji koju zastupaju koja je nedavno usvojila Rezoluciju o Srbiji i u kojoj se taksativno i decidirano navode problemi, a ti problemi nisu opozicija, nego vlast“, poručio je Grbović.

Lično smatra da evopski posrednici nisu bili dovoljno motivisani, pri čemu misli na dinamiku dogovaranja koja se razvukla, umesto da agenda i format dijaloga budu produktivniji, ali i na to da su dopustili da se u Skupštini Srbije parlaleno odvija drugi proces.

Grbović nije „pesimista“, već ne želi da širi neosnovani optimizam, imajući u vidu da prostor za napredak nije takav da će Srbija iz dijaloga da izađe kao „savršena, demokratski uređena i srećna država u kojoj cveta hiljadu cvetova“.

Prostor za napredak je limitiran iz milion i jednog razloga, rekao je predsednik PSG i, kao jedan od njih, pomenuo i način na koji su posrednici angažovani.

„To ne kažem, jer same protivnik EU, naprotiv, želim da mi branimo te vrednosti jače od onih koji su formalno plaćeni da ih brane i zastupaju“, kategoričan je Grbović.

On je protumačio i da opozicija nije „dovoljno prepoznata kao alternativa verovatno i zato što Vučić nije prepoznat kao suštinski problematičan“.

Obrazlažući stav PSG, kao i dugih opozicionih partija, o potrebi da se u Srbiji stvari suštinski promene, Grbović je rekao da „promena sistema ne podrazumeva zaustavljanje na slobodnim i poštenim izborima, jer su oni samo sredstvo da se dođe do promena“.

Za njega je suštinska promena jasno određenje prema ratnim zločinima, rešavanje problema u regionu i zaustavljanje „imbecilnog projekta srpskog sveta koji nema nikakvo uporište, potpuno je besmislen i može da vodi samo ka novim sukobima i novim ratovima“.

Ako dođe do boljih izbornih uslova, većina će ipak glasati „za suštinske pormene, a ne za konzervaciju postojećeg stanja i personalnu zamenu aktera koji će politiku sprovoditi“, uveren je Grbović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!