Grbović o izjavi Orlića: Vi ste u tom trenutku Skupštini oduzeli moć

Vesti 08. avg 202218:23 > 18:24 10 komentara
Pavle Grbović
N1

Zamenik predsednika poslačnike grupe Ujedinjeni Pavle Grbović izjavio je u Danu uživo da mu je "najviše zasmetalo što je predsednik Skupštine Vladimir Orlić izjavio da će Skupština sprovoditi politiku Aleksandra Vučića". "Orlić kao funkcioner SNS ima pravo da izjavi šta god želi, on ima određene kvalitet koji ga kvalifikuju da bude stranački vojnik i dobar stranački funkcioner, ali to nisu kvaliteti predsednika Skupštine. Kada vi kažete da će Skupština sprovoditi politiku Aleksandra Vučića, vi ste u tom trenutku Skupštini oduzeli moć, vi ste od nečega što je najviše zakonodavno telo, vi ste tu instituciju razvlastili", kaže Grbović.

Grbović ne očekuje da će Vlada biti formirana pre septembra, ali dodaje da „nije ni važno kada će se formirati, već kako će se ponašati“.

„Dosadašnji dani u Skupštini pokazuju neku vrstu entuzijazma u okviru opozicije, ja se nadam da će opstati, nadam se da će biti moguće da se vodi civilizovana debata, koliko je to moguće sa SNS. Mi nismo glasali za izbor Orlića za predsednika Skupštine, smatramo sa razlogom, nažalost, neke njegove izjave pokazuju da smo imali razlog zašto smo se tome protivili“, kaže on.

Pročitajte još

Ističe da mu je „najviše zasmetalo što je Orlić izjavio da će Skupština sprovoditi politiku Aleksandra Vučića“.

„Orlić kao funkcioner SNS ima pravo da izjavi šta god želi, on ima određene kvalitet koji ga kvalifikuju da bude stranački vojnik i dobar stranački funkcioner, ali to nisu kvaliteti predsednika Skupštine. Kada vi kažete da će Skupština sprovoditi politiku Aleksandra Vučića, vi ste u tom trenutku Skupštini oduzeli moć, vi ste od nečega što je najviše zakonodavno telo, vi ste tu instituciju razvlastili“, kaže Grbović.

To je, smatra Grbović, politički neopravdana izjava.

„Jer se onda postavlja pitanje, ako vi na taj način posmatrate Skupštinu – čemu onda izbori, čemu onda 250 narodnih poslanika? To neko ko je ptredsednik Skupštine sebi ne sme da dozvoli, ne da izgovori javno, nego ne sme da pomisli na taj način. U redu je, osvojili su 43 odsto glasova, njihova lista je najveća, formiraće vlast, ali da predsednik Skupštine izjavi da ćemo svi sada slediti tu politiku, to je ozbiljan skandal“, kaže on.

Osvrnuo se i na izbor Vlade Srbije i rekao da očekuje da će o tome biti naredna sednica.

„Želimo da vidimo ko će biti deo vladajuće većina, ko će biti personalna rešenja, jer ćemo videti u kom smeru želi da se ide. Nakon toga slede još neke važne odluke, ide nam zima, imaćemo ozbiljnu energetsku krizu, u sred Evrope bukti rat, odnosi između zemalja su veoma zamršeni, mi ćemo morati da trpimo negativne posledice. Nas će ta energetska kriza da zadesi i jer je naša elektrodistribucija u katastrofalnom stanju“, kaže on.

Kaže da u okviru poslaničke grupe Ujedinjeni, koju čine SSP, PSG, sindikat Sloga i Pokret za preokret, imaju svakodnevnu komunikaciju.

„U ostatku opozicije ne mogu da kažem da je ta saradnja na visokom nivou. Bilo je mnogo besmislenih i nedostojnih rasprava, koje se srećom ne vide u javnosti, ali prosto mislim da će se te neke dečje bolesti prevazići vremenom“, kaže.

Dodaje da nema problem da podrži bilo čiji dobar predlog.

„Ja smatram da bi morala da se održi sednica o KiM, treba nam kongres o KiM, s obzirom na to da mi poslednjih 10 godina nemamo relevantne informacije od svojih zvaničnika“, kaže.

Govoreći o daljem radu Skupštine, kaže da je „prva tema obrazovanje“.

„Dolazi nam septembar, ne mislim samo na troškove koje će roditelji imati, postavlja se pitanje da li ovaj obrzaovni sistem, koji mi danas imamo, da li je održiv i da li je prilagođen 21. veku i kakve ćemo mi kadrove stvarati narednih 10, 20, 30 godina“, kaže on.

Prema njegovim rečima, njihov zadatak je „da na kraju ovog mandata Srbija bude makar malo bolje mesto za život nego što je danas“.

„A ako se to ne desi, deo odgovornosti snosićemo mi, a najveći deo vladajuća stranka“, misli on.

Na pitanje o premijeru, kaže da će to sigurno biti neko iz najužeg kruga Aleksandra Vučića.

„Taj krug nije preterano širok, tako da teško da bismo mogli da nađemo rešenje koje je optimalno i zadovoljavajuće, lično mislim da ni u SNS ne znaju ko će biti premijer i ministri, kad dođe do dana izbora, ne preostaje im ništa drugo, nego da se sa tim izborom saglase. Ko god da to bude, zna se gde se donose odluke“, rekao je Grbović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare