Grbović o dijalogu: Sve se svodi na to da li postoji politička volja

Vesti 17. maj. 202119:597 komentara
Podeli:

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, govoreći o dijalogu o izbornim uslovima, rekao je u Danu uživo da je "prvi, odnosno početni sastanak, protekao relativno uspešno". Prema njegovim rečima, "svi znaju šta je problem i šta su rešenja". "Sve se svodi na pitanje postojanja ili nepostojanja političke volje", kaže on.

Govoreći o dijalogu o izbornim uslovima, Grbović je rekao da je prvi sastanak, odnosno, kako ga je nazvao, „početni sastanak“ protekao „relativno uspešno“.

„Ali rekao bih samo relativno. Mi smo predočili evroparlamentarcima šta su naši zahtevi, ali ne samo da bismo kukali šta sve u Srbiji ne valja, već da bismo ukazali kako je moguće da ono što mi detektujemo kao problem, i ono što oni detektuju, da se prevaziđe“, kaže on.

Istakao je da želi da bude pošten prema ljudima koji „imaju neka očekivanja“.

„I da kažem da ne želim da širim lažni optimizam. Mi ćemo ostati u tom procesu do kraja, ali nisam optimista da će on do kraja biti onakav kakav bismo mi želeli da bude“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „svi znaju šta je problem i šta su rešenja“.

„Sve se svodi na pitanje postojanja ili nepostojanja političke volje“, kaže on.

Na pitanje o predizborima u opoziciji, kaže da „ideja načelno ne mora da bude loša“.

„Ona polazi od pretpostavke da se građanima da šansa da oni izaberu svoj predstavnike. Pokušava se da se nadomesti taj kvalitativni nedostatak koji proističe iz našeg lošeg izbornog sistema, gde se biraju samo liste, gde građani nemaju baš puno uticaja na to ko će sutra biti njihovi predstavnici“, kaže on.

Ipak, dodao je da postoji „nekoliko najvećih pretnji toj ideji“.

„Jedna od pretnji se već pokazala kao tačna, to je da postoji nekoliko različitih grupacija koje zagovaraju tu ideju, i ne znamo da li se predizborima bira nosilac liste koga bismo kasnije svi podržali ako bismo osvojili većinu ili bi se birale liste i to stvara jednu sveopštu konfuziju“, navodi on.

Nakon što je objavio fotografiju sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom, prorežimski tabloidi proglasili su Goranca Armina Ašimija iz Kraljeva za „islamskog fanatika“. PSG je zahtevao hitnu reakciju nadležnih organa.

„Dobili smo apsolutno identičan odgovor kao i javnost u Srbiji, taj odgovor nije izrečen i napisan, ali otprilike glasi ‘baš nas briga i može nam se'“, kaže Grbović.

Komentari

Vaš komentar