Grbović: Čekamo predlog evroparlamentaraca, nadamo se da nisu „opšta mesta“

Vesti 01. sep 202118:37 > 18:46 5 komentara

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović kaže za N1 da se nada da preporuke za unapređenje izbornih uslova koje su pripremili predstavnici Evropskog parlamenta neće sadržati "nikakva iznenađenja", niti "opšta mesta". "Onog trenutka kada vidimo taj dokument tada ćemo videti da li postoji realna želja da do nekog dogovora dođe", kazao je Grbović u Danu uživo.

Predstavnici Evropskog parlamenta koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije završili su predlog sporazuma o izbornim uslovima. Kako navodi Nova.rs, taj dokument bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude dostavljen predstavnicima vlasti i opozicije u Srbiji.

POVEZANE VESTI

„Tu bi situacija trebalo da bude jasna, nadam se da neće biti nikakvih iznenađenja, jer bi nas to udaljilo od rezultata pregovora. Zna se šta su bile teme: sprečavanje pritisaka na birače, oslobađanje medija i sprečavanje vođenja funkcionerske kampanje. Mi smo bili pripremljeni za te sastanke, kao i za fazu nakon, poslali smo vrlo konkretne primedbe evroposlanicima – koji je zakonski put do implementacije rešenja, a poslali smo im i to da mi ne trežimo ništa što ne postoji u evropskoj praksi“, kazao je Grbović.

Kako je rekao, shvataju da ti izborni uslovi ne mogu da budu u potpunosti fer i pošteni.

„Vlast ima averzije prema tom dogovoru i sigurno neće ići do kraja u tom procesu. Ali mi ćemo pokušati da napravimo neki pomak u odnosu na ono što smo imali do sada. Nisam preveliki optimista, ali mi se čini da 17. i 18. septembra, za kad je zakazana ta druga runda, da nakon tih sastanaka možemo da izađemo s nekim dogovorom koji bi makar malo popravio stanje u toj oblasti“, naveo je lider PSG-a.

Grbović kaže i da ga ne zanima dijalog koji se vodi bez posrednika iz Evropskog parlamenta.

„Mi znamo u kom procesu učestvujemo, taj proces treba da bude završen potpisivanjem sporazuma između predstavnika opozicije, predstavnika evroparlamentaraca i predstavnika vlasti i taj sporazum mora da sadrži u sebi mehanizam za kontrolu sprovođenja onoga što se dogovori, a u tim kontrolnim telima mora da učestvuje i opozicija“, naglasio je Grbović.

Samo jedan kolosek

U „drugom koloseku“ pregovora, kaže, nisu želeli da učestvuju.

„Jer ne verujemo Vučiću, jer da su imali stvarnu želju da se nešto promeni, verovatno ne bismo došli u ovu pomalo ponižavajuću situaciju da uopšte pregovaramo o izbornim uslovima i da tražimo da neko sa strane dođe. Ovde ne postoji institucionalni dijalog, niti institucije postoje, niti institucije predstavljaju raspoloženje građana u pravoj meri, te je nemoguće da dođemo sami do pravog rešenja“, smatra Grbović.

Od evroparlamentaraca, dodaje, opozicija nije tražila pomoć.

„Ne tražimo da budu na našoj strani, tražimo objektivnost i tražimo od njih da zastupaju interese i vrednosti instutucije koja ih je delegirala, jer ta institucija je izrekla sve ono što je kasnije opozicija i ponovila, dakle – zarobljenost medija, zarobljenost institucija, nepoštovanje vladavine prava. To nisu izmišljotine opozicije, već problem s kojima se ovo društvo suočava, a koji su preopoznati u dokumentima evropskih institucija“, rekao je gost N1.

Na pitanje šta ako međustranački dijalog „sklizne u besmisao“, kako je ranije upozorio, Grbović kaže:

„Jako smo blizu tog trenutka, kad dobijemo taj dokumnet, da predstavimo građanima. Trebalo bi uskoro da stigne predlog tog dokumenta, o kojima bi svi trebalo da se izjasnimo 16. i 17. septembra, da bi ostalo jedno dve nedelje za eventualne dopune i primedbe. Onog trenutka kada vidimo taj dokument, tada ćemo videti da li postoji realna želja da do nekog dogovora dođe. Ukoliko to bude spisak opštih mesta, postaće jasno da za dve nedelje nećemo doći do nekog relevantnog dogovora“.

I dodaje da – nije preveliki optimista.

„Ali, mislim da šanse i dalje postoje“, kazao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare