Nakon poruke „Isus mrzi Srbe“, još jedan grafit ispisan na crkvi u Prištini

Vesti 11. jun 202106:53 > 13:24 101 komentara
N1

Posle jučerašnje liturgije u nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini osvanuo je grafit "Isus mrzi Srbe“ koji je jutros uklonjen, javlja reporterka N1 iz Prištine Danas je na vratima crkve osvanuo novi grafit "Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija", a protest ispred hrama u izgradnji održali su i studenti Univerziteta u Prištini.

Grafit protiv Kurtija su na crkvi ispisali aktivisti Socijaldemokratske partije, kao i bivši pripadnici pokreta „Samoopredjeljenje“, nezadovoljni time što je u nedovršenom hramu juče održana liturgija Srpske pravoslavne crkve povodom Spasovdana.

Nakon njih protest ispred crkve u izgradnji održalo je nekoliko desetina studenata Univerziteta u Prištini koji tvrde da je taj objekat nelgalno izgrađen na zemljištu Univerziteta, u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Kako javlja reporterka N1, studenti su vrata crkve oblepili natpisima: „Zločin ne sme da ima sklonište u crkvi“, „Crkva počinjenja masakara“ i „Očistite grehove izvan kampusa“.

Na protestu su se mogle videti i slike Slobodana Miloševića i Željka Ražnatovića Arkana.

priština protest crkva
N1

Kosovski ministar omladine, sporta i kulture Hajrula Čeku ranije je izjavio povodom jučerašnje liturgije da se verske aktivnosti ne mogu koristiti u političke svrhe, niti kršiti red, zakon i pravdu.

„Za mir koji danas uživamo platili smo visoku cenu, tako da kosovske institucije neće tolerisati radnje koje utiču na javnu bezbednost, intervenišu u nezavisnosti sudstva i promovišu sukobe koji ugrožavaju suživot među zajednicama“, napisao je Čeku na Fejsbuku, prenosi Kossev.

Povezane vesti:

On je napisao da kosovska policija nije unapred obaveštena o liturgiji i da to predstavlja kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu.

Vladika raško-prizrenski Teodosije održao je juče liturgiju u tom hramu, a tokom događaja pojavila se i kosovska policija koja je izvršila inspekciju.

Hram Hrista Spasa predmet je spora kosovskih vlasti sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zbog čega studenti Univerziteta i političari u Prištini jučerašnju liturgiju vide kao vid pritiska na pravosuđe.

Pre skoro četiri godine Univerzitet u Prištini, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi gradski hram, tužio je SPC zbog navodne uzurpacije više od četiri hektara zemljišta univerziteta.

Eparhija je na tužbu Univerziteta u Prištini odgovorila kontratužbom, te je 2017. Univerzitet izgubio prvu parnicu, dok je ročište u martu ove godine pred Osnovnim sudom u Prištini, kako su pisali kosovski mediji, odloženo.

Hram Hrista Spasa čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata, više je puta bio izložen napadima, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Takođe, korišćen je i za muzički spot, a 2015. godine zidovi hrama su poslužili i kao „bedemi za alpinizam“, piše Kossev.

Dok zvanična Priština smatra da je hram podignut na zemljištu univerziteta, Srpska pravoslavna crkva je više puta isticala da će svaki nasrtaj na hram tretirati kao otvoren napad na SPC.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare