Gradski urbanista: Usvojen plan za linijski park – „urbana šuma“ u srcu Beograda

Vesti 30. avg 202115:2913 komentara
Izvor: Beoinfo

Plan linijskog parka usvojen je na današnjoj sednici Skupštine Beograda, a glavni gradski urbanista Marko Stojčić ocenio je da će taj deo grada postati "urbana Ada Ciganlija".

„Plan obuhvata teritoriju kojom je nekada išla železnička pruga, a kada je ona izmeštena, ostao je slobodan potez od 4,6 kilometara, koji na inicijativu predsednika Srbije pretvaramo u parkovsku površinu. Ona će potpuno transformisati ne samo ovaj deo Starog grada i Palilule već i čitav Beograd“, rekao je Stojčić, a prenosi portal Beoinfo.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, čitav prostor će biti ozelenjen, a pored travnatih površina naći će se šetalište, biciklističke staze, kao i muzička akademija, veći broj sportskih terena i dečjih igrališta.

„Park ide do Pančevačkog mosta koji ćemo u narednim godinama ozelenjavati, tako što ćemo Adu Huju proglasiti javnom zelenom površinom, odnosno urbanom šumom. Uključujući čitav potez od Ade Ciganlije preko Sajma, koji će se rekonstruisati, pa pored Beograda na vodi, parka u Кarađorđevoj ulici, linijskog parka i Ade Huje, imaćemo ozbiljan zeleni bedem koji će pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha u Beogradu“, istakao je Stojčić.

On je rekao da se nada da će ove godine biti započeto sa radovima u prvoj i drugoj celini, na delu od Beton hale zaključno sa Sportskim centrom „25. maj“, a da će se radovi na ostalim celinama nastaviti sledeće godine.

Na današnjoj sednici usvojeno je više planskih dokumenata, 12 planova detaljne regulacije i šest odluka o izradi planova.

Komentari

Vaš komentar