Gradska tržnica ne radi tri godine, Grad Kragujevac ćuti o kraju rekonstrukcije

Vesti 09. apr. 202211:39 > 13:5517 komentara
Podeli:
Izvor: N1/ Milan Nikić

Kragujevačka Gradska tržnica, kulturno dobro od nacionalnog značaja sagrađeno 1928. godine, nije u funkciji tri godine - od kada je počela rekonstrukcija pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca.

Građani Kragujevca od 2019. godine se povrćem i voćem snabdevaju na privremenim tezgama oko pijace u Ulici Crveno barjače i obližnjeg parka Oslobodioca Velikog rata.

Izvor : N1/ Milan Nikić

Sa gradilišta su nestale i dve table sa podacima o investitoru, izvođaču, projektantu i roku završetka rekonstrukcije tržnice, koja se delimično urušila jer su bageri prilikom izgradnje podzemne javne garaže potkopali temelje velelepnog objekta sagrađenog u Kraljevini Jugoslaviji.

Rok završetka radova bio je kraj 2020. godine, najpre je rečeno da košta poreske obveznike Kragujevca 293 miliona dinara, pa onda 334 miliona, a sada se ne zna krajnja svota novca.

Izvor : N1/ Milan Nikić

Gradska uprava Kragujevca i gradonačelnik Nikola Dašić nisu odgovorili na pitanja koju je uputila televizija N1.

U anketi, Kragujevčani su saglasni da haos oko Tržnice i Miloševog venca traje beskrajno dugo.

Izvor : N1/ Milan Nikić

"Sporo se radi. Tri godine ima kako je počelo. Do sada bi kulu sagradili. Zeleniš kupujem sa ovih sklepanih tezgi pored pijace. Za sve je kriv ovaj gradonačelnik Dašić, gori do sada nije bio na vlasti", kaže jedan penzioner kojeg je naš reporter zatekao na obližnjoj klupi.

Izvor : N1/ Milan Nikić

"Ruglo grada. Umesto da se ubira prihod sa pijace, vlast baca naše pare u bunar", dodaje drugi.

Starija gospođa koja u parku pored pijace prodaje korišćenu odeću kratko za N1 ocenjuje: "Tržnica će biti završena na 'sveti nikad'" .

Izvor : N1/ Milan Nikić

"Gradska Tržnica je ogledalo današnje lokalne vlasti, u gradu bez odgovornosti. Uzet, a nerealizovan kredit od pet miliona evra za rekonstrukciju, iako imaju svu dokumentaciju optužuju NN lice za greške. Lokalna vlast je zaboravila na naše poljoprivrednike koji ne mogu da plasiraju svoje proizvode, tri sezone ne radi tržnica pa ni JKP "Šumadija" ne prihoduje. Uništili su izgled tržnice bunkerima za promašenu ideju podzemnog parkinga i koristeći nestručna lica poremetili statiku objekta i srušili zid koji je sve ratove izdržao ali ne i ovu vlast", rekao je za N1 Nikola Nešić, kragujevački odbornik (Zajedno za Srbiju) i narodni poslanik koalicije "Moramo" u novom sazivu Skupštine Srbije.

Iako nema kamiona i mašina koje ulaze na gradilište, dve i po godine ostalim vozačima je zabranjen ulaz u Ulicu Vuka Karadžića koja vodi do Gimnazije i Teatra, sa zapadne strane Tržnice. Saobraćajni znak neki poštuju, a mnogi ne.

Izvor : N1/ Milan Nikić

"Radovi kasne zato što je dramatično promenjen izgled Miloševog venca jer dve novoizgrađene kule podzemne garaže pored pijace su sagrađene blizu Spomenika oslobodicima Velikog rata, Amidžinog konaka i Mihajlovog konaka. Po svemu sudeći, umesto podzemne garaže naprednjačka vlast Nikole Dašića ustupiće prostor nekom od velikih tržnih lanaca“, kaže N1 Obrad Turković, član Izvršnog odbora SSP.

Izvor : N1/ Milan Nikić
Komentari

Vaš komentar