Gradska sekretarka: Vazduh u Beogradu bez povišene koncentracije opasnih čestica

Vesti 01. sep 202111:41 > 11:42 5 komentara
Beograd panorama
Shutterstock

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević izjavila je da rezultati 16 dodatnih analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje koji je dostavljen Sekretarijatu 25. avgusta, pokazuju da na više mernih mesta nije ustanovljena povišena koncentracija nijedne od opasnih čestica, preneo je danas Beoinfo.

„Dodatnim analizama na više mernih mesta nije ustanovljena povišena koncentracija nijedne od opasnih čestica“, rekla je Ivana Vilotijević ua Studio B i precizirala da su bile od 10 do 100 puta manje od dozvoljenih vrednosti, što se može i videti u dostavljenoj analizi koja je dostupna na sajtu grada Beograda.

Ona je navela da su ista merenja upućena Ministarstvu zdravlja kako bi dobijene vrednosti potvrdile i oni koji se bave javnim zdravljem, najavivši nastavak merenja zbog nedavnog akcidenta na deponiji u Vinči.

Kako je rekla, u prilog čistijem vazduhu ide i akcija gašenja individualnih kotlarnica u beogradskim školama, a Sekretarijat je dosad, ugasio 22 kotlarnice, dok do kraja godine treba da se ugase još tri.

Ivana Vilotijević je, govoreći o projektu ozelenjivanja, rekla da će devet škola u Beogradu, koje su prošle na konkursu, do kraja godine dobiti renovirano ozelenjeno dvorište sa ekološkom infrastrukturom.

„Na konkursu je prošlo 10 škola, ali će zbog neophodne građevinske dozvole projekat u školi na Novom Beogradu biti realizovan tokom 2022. godine“, rekla je Vilotijević i objasnila da će na taj način biti ozelenjena školska dvorišta ekološkom infrastrukturom i učenicima obezbeđeno zdravije okruženje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare