Gradonačelnik Čačka o eksproprijaciji: Svi meštani će biti adekvatno obeštećeni

Vesti 09. jul 202216:02 > 16:022 komentara
Podeli:
auto-put, autoput
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je da je grad "učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti, povodom eksproprijacije zemljišta na trasi auto-puta kod Pakovraća i u drugim mestima" i da je sada sve u ingerenciji sudova.

Više desetina meštana Pakovraća kod Čačka, čija se imanja i kuće nalaze na trasi auto-puta, održali su više protesta, jer su dobili rešenja o iseljavanju, iako im još uvek nisu isplaćeni ni zemlja ni kuće koje im se oduzimaju zbog izgradnje auto-puta.

Povezane vesti

Oni nisu bili zadovoljni cenom koju im je država ponudila za imanja, koju su ocenili kao „nerealno nisku“, zbog čega su podneli tužbe nadležnim sudovima, ali ni posle dve godine sudski procesi nisu okončani.

Gradonačelnik Čačka Todorović je rekao da će svi građani biti adekvatno obeštećeni i istakao da je 88 odsto građana prihvatilo ponuđena rešenja o eksproprijaciji.

„Mi smo učinili sve što je do nas. Obaveza lokalne samouprave je samo da donese rešenja o eksproprijaciji i to radi naša imovinsko-pravna služba. Dalji postupak je sledeći – građani koji su zadovoljni potpisuju sporazum za isplate koju vrši država Srbija, oni koji nisu zadovoljni, svoje pravo i pravdu traže na sudu“, rekao je Todorović novinarima.

On je naveo da u Pakovraću ima još deset domaćinstava koja nisu prihvatila ponuđenu cenu za zemlju i kuće i sudskim putem potražuju svoja prava, kao i da ima jedan broj domaćinstava koji se sude samo zbog ponuđene cene kuća, dok su prihvatili ponuđenu cenu za zemljište.

„Ja se nadam da će oni to svoje pravo i ostvariti, ali projekat koji je od državnog interesa ne može da stoji. Nadam se da će se to prevazići što pre, ali se tu sve obaveze lokalne samouprave završavaju“, rekao je Todorović.

On je dodao da je obavljeno više razgovora sa nezadovoljnim građanima u Pakovraću.

„Učinili smo sve da Osnovni sud u Čačku opredeli više postupajućih sudija. Oni su nam izašli u susret, naravno ne prejudicirajući bilo kakve presude, i četvoro sudija je presuđivalo u tim predmetima. Nekim presudama građani su zadovoljni, a nekim ne. Naravno da svi imaju prava na žalbu. Predmeti su na višoj instanci i čeka se odluka Višeg suda“, rekao je Todorović.

Todorović je naglasio da „apsolutno nije za primenu bilo kakve sile“, ali da će objekti koji se nalaze na trasi auto-puta svakako biti uklonjeni, a kako je naveo, građani neće ništa izgubiti, jer će biti adekvatno obeštećeni.

On je istakao da nije rešenje da se građani Pakovraća prinudno iseljavaju, ali da oni „moraju da shvate, bez obzira na opravdan strah, da će biti isplaćeni“.

„Međutim, novac ne opredeljuje grad Čačak niti bilo koja druga lokalna samouprava, već u ovom slučaju Putevi Srbije. Sve nezadovoljstvo je u suštini zbog brzine isplate. Zaista niko ne može da potpiše saglasnost ako su ta veštačenja u nesaglasju sa Zavodom za veštačenja iz Beograda. Ja razumem i građane, jer su u međuvremenu porasle cene zemljišta i objekata zbog situacije u Ukrajini“, rekao je Todorović.

On je rekao da se nada da će Viši sud što pre doneti odgovarajuće presude.

Više desetina meštana Pakovraća, koji su dobili rešenja o prinudnom iseljenju jer su njihove kuće i zemlja na trasi auto-puta, a nisu još uvek isplaćeni, najavili su da će se svakodnevno okupljati u strahu od sudskih izvršitelja i prinudnog iseljavanja.

Oni su rekli da se neće iseljavati dok im ne budu isplaćene i kuće i zemlja i biljne kulture, koji im se oduzimaju zbog trase auto-puta.

Komentari

Vaš komentar