Gradonačelnik Čačka na primedbe o rasipništvu: Nismo palanka

Vesti 27. dec 202020:42 0 komentara
Čačak centar Nova godina
Izvor: N1

Gradski odbor Dveri u Čačku smatra da je Grad Čačak neosnovano potrošio preko pola miliona evra. Smatraju da je kupovina "jelke“ od 30.000 evra bila skupa, kao i gradonačelnikov lični budžet od 18.000 evra, ili izrada ulične ograde od oko 40.000 evra. S druge strane, prvi čovek Čačka Milun Todorović smatra da novac nije predviđen da ga pojede i da se gradonačelnik bahati, već za finansiranje navedenih stavki.

Nakon što je javnost saznala da je za koncerte u Čačku bez publike, plaćeno 19.000 evra, iz Gradskog odbora Dveri stižu nove optužbe. Naime, oni su izračunali da je rukovodstvo ovog grada potrošilo blizu pola miliona evra, zato što su određeni poslovi i događaji, preplaćeni.

„Danas u Čačku, mada je slično i u celoj Srbiji, poštuje se samo minimum procedure koji je potreban po zakonu, a često ni to. U javnoj nabavci, kao što je bio slučaj sa jelkom, tender je opisan tako da niko drugi, osim tog proizvođača koji je na kraju i dobio posao, nije mogao da učestvuje. Bukvalno, svaki šraf na njoj je bio opisan“, kaže Đorđe Šipetić iz Dveri.

Šipetić kaže da je najveći problem zato što građani Čačka ispaštaju zbog toga, naročito sada u vreme epidemije koronavirusa.

„Sva ta sredstva su mogla biti potrošena na druge načine. Jer, Čačak je danas jedan od siromašnijih gradova u Srbiji zato što prosečna plata ne prelazi 300 evra, a mnogi rade i za manje. Veliki je broj mladih Čačana koji bukvalno beže iz grada. Zdravstveni sistem je na nuli, potpuno razoren, pogotovo sada u vreme korone. Postojale su brojne oblasti u koje je Čačak morao da uloži novac, a nije“, kaže Šipetić.

S druge strane, gradonačelnik Čačka u odgovoru za N1 kaže da Čačak nije provincija i da nikada to nije ni bio. Kaže da su svi postupci sprovedeni u skladu sa zakonom.

„Propala opozicija pokušava da Čačak svede na palanku i da skrene pažnju sa fantastičnih rezultata koje smo postigli u poslednje četiri godine. Jelka je već tri godine na našem trgu i postala je praznični simbol Čačka, deca je obožavaju i rado se pored nje fotografišu, a to nema cenu“, navodi Todorović.

Budžet Grada Čačka će u narednoj godini biti oko pet milijardi dinara, a on je prema mišljenju opozicije projektovan na ostvarivanje većeg prihoda, ali i rashoda.

Projekcije kažu da će planirana naplata poreza na zarade biti manja za 200 miliona dinara, što znači da nema novih zapošljavanja, već gašenja radnih mesta. Porez na imovinu, sa ovogodišnjih 255 miliona iduće godine će biti oko 400 miliona dinara, što je povećanje od 56 odsto. Za porez na prihode sportista i sportskih stručnjaka planirano povećanje 53 odsto. A plan je i da se od kazni u saobraćaju prihoduje 14 odsto više novca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!