Gradonačelnica Niša odbacila optužbe Perišića: Nisam to očekivala od njega

Vesti 30. sep 202211:27 24 komentara
dragana sotirovski gradonačelnica niša n1
N1/arhiva

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski odbacila je optužbe direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) i njenog stranačkog kolege Zorana Perišića da je prekršen zakon prilikom povezivanja na gradski vodovod privatne poliklinike "Human".

Perišić je proteklih dana najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv gradonačelnice zbog, kako je kazao, „brutalnog kršenja zakona“ prilikom raskopavanja ulice i pokušaja povezivanja na gradski vodovod poliklinike „Human“, koja je izgrađena neposredno uz novu zgradu UKC.

Povezane vesti

Privatna poliklinika nije priključena na vodovod, jer obezbeđenje UKC nije dozvolilo prolaz ekipama niškog vodovoda „Naissus“ kroz ulicu Petra Seratlića, u kojoj je taj objekat izgrađen. Ulica je bila blokirana, vozila su selektivno propuštana, a na licu mesta bila je i policija.

Sotirovski je kazala novinarima da investitor poliklinike „Human“ ima „čiste papire“, tako da nema razloga da brine.

Prema njenim rečima, investitoru su lokacijski uslovi za gradnju izdati pre nego što je ona postala gradonačelnica, maja 2020. godine, a građevinska dozvola mu je izdata tri meseca nakon što je postala gradonačelnik.

„Naša preduzeća dala su sve uslove koji treba da se daju u skladu sa zakonom i ne vidim nikakav problem. Bolnica koja je izgrađena i moraće da bude priključena, jer se priključak nalazi na površini javne namene bez obzira ko je vlasnik zemlje, da li grad ili republika“, naglasila je Sotirovski.

Ona je dodala da je Perišić u vreme kada je bio gradonačelnik, 2015. godine, promenio Plan generalne regulacije gradske opštine Medijana, na čijem području je bolnica izgrađena.

„Parcelama pored Kliničkog centra promenjena je namena, do tada su bile javne, a od tada nejavne, što znači da na njima mogu da se grade poslovne zgrade, između ostalog i bolnice“, izjavila je Sotirovski.

Kako je kazala, ne možete kada ste gradonačelnik da vam odgovara „jedan način pristupanja problemu, a kada ste direktor KC drugi“. Prema njenim rečima, ukoliko ima ličnih animoziteta između direktora i investitora, to treba ostaviti da oni sami reše, a grad treba da se drži zakona.

„Nema razloga da ja kao gradonačelnica uvedem grad u još jedan sudski proces, jer je investitor spreman da tuži grad i to po dva osnova. Po osnovu građevinske dozvole koju je legalno dobio i po osnovu izgubljene dobiti. Verovatno bi taj proces trajao godinama i sigurno bi grad izgubio i ušli bi smo u milionske dugove“, istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da će se i ubuduće zalagati za svakog investitora bez obzira da li gradi fabriku, bolnicu ili bilo koji pogon.

„Meni jedino nije jasno zapravo taj komentar mog stranačkog kolege Perišića, s obzirom da sam takav komentar očekivala možda od nekog ko je opozicija pre, jer u vreme opozicije, dok su bili na vlasti, ništa po pitanju zdravstvenog sistema nisu radili“, istakla je Sotirovski.

Dodala je da kada neko iz stranke komentariše na taj način, a pripada stranci koja je za poslednjih deset godina sagradila 135 zdravstvenih objekata u celoj Srbiji, uključujući i novi Klinički centar, onda je takav komentar zaista suvišan.

Sukob između gradonačelnice Niša i direktora UKC Niš obelodanjen je pošto je „procurila“ prepiska iz Viber grupe niških naprednjaka, u kojoj je Perišić naveo da gradonačelnicu „smatra direktno odgovornom za kriminal njenih službi i osionost njene drugarice – investitora“.

On je naveo da je iskopan državni put da bi se privatna bolnica povezala na vodovod.

„Direkcija za izgradnju grada je dala dozvolu za kopanje (pod pritiskom, kako kažu), a inspekcija pere ruke. Postoji privremena mera od strane sudova da oni (Human) ne smeju da koriste taj put. Ovo je kriminal. Obavestio sam sve – stranku, policiju, sud“, istakao je Perišić.

U poruci direktoru vodovoda Goranu Milosavljeviću, takođe u Viber grupi, Perišić je Milosavljevića zamolio da priključenjem „ne načini ozbiljno krivično delo“.

Poručio mu je da je „sav materijal“ dostavio tužilaštvu za organizovani kriminal i da se mandati gradonačelnika završavaju, a njihove odluke ostaju.

„Kada gradonačelnica ne bude na tom mestu, ostale su vaše odluke“, rekao je on, uz poruku da će se „boriti za interese kuće koju vodi i štititi interese države“.

Gradonačelnica Sotirovski je u prepisci na toj grupi odgovorila da su „interesi grada na prvom mestu“ i da je „sve u skladu sa zakonom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare