Građanski preokret zbog Linglonga podneo tužbu protiv Pokrajinskog sekretarijata

Vesti 26. jul. 202116:15
Podeli:
linglong gradilište
Izvor: N1

Građanski preokret iz Zrenjanina podneo je tužbu Upravnom sudu protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i zatražio poništenje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu koja je data kompaniji Linglong za izgradnju fabrike automobilskih guma u tom gradu.

Iz udruženja su ocenili da je rešenje Pokrajinskog sekretarijata o davanju saglasnosti na studiju „nezakonito zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i nepostupanja po pravilima postupka“.

Naveli su i da zakon „ne predviđa mogućnost dostavljanja više saglasnosti, odnosno više studija o proceni uticaja na životnu sredinu“.

„Studija o proceni uticaja na životnu sredinu ne može se raditi parcijalno, za svaki deo postrojenja posebno, kao što je uradio Linglong, već je neophodno izraditi jedinstvenu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu čitave fabrike guma, kako bi se u potpunosti utvrdilo činjenično stanje“, saopštio je Građanski preokret.

Udruženje je ranije pred Upravnim sudom tužilo Gradsku upravu Zrenjanina zbog date saglasnosti na prvu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu jednog dela fabrike guma kompanije Linglong, a prošlog meseca i Pokrajinski sekretarijat za građevinarstvo zbog „nezakonito izdate građevinske dozvole“ toj kompaniji.

Komentari

Vaš komentar