Građani o najavi odlaganja grejne sezone – od „plače nam se“, do vere u Vučića

Vesti 07. sep 202219:14 99 komentara

Beogradske elektrane su zbog kriznih uslova, gradu Beogradu predložile da se između ostalog razmotri odlaganje početka grejanja. Međutim, taj predlog je otvorio pitanje - kako će doći do uštede, ako građani počnu da se greju na struju?

Povezane vesti

Start grejne sezone – uz tople ili hladne radijatore? Ako pitate Beogradske elektrane – predlažu štednju, a predstavnicima gradske uprave sugerišu da zbog krize razmotre odlaganje početka grejne sezone.

„Kada je reč o konkretnim merama, treba razmotriti pomeranje početka i kraja grejne sezone saglasno kriznim uslovima. Treba obezbediti i stabilno snabdevanje toplana energentima uključujući i mazut. Sa velikim potrošačima preispitati režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagođen kriterijumu minimalne potrošnje energenata, a treba preispitati i uslove isporuke potrošnje tople vode domaćinstvima“, navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Na predlog Beogradskih elektrana, ali i predstavnika države da se povede računa o štednji – građani gledaju zbunjeno.

Reporterki N1 kažu:

„Njihovi predlozi su toliko smešni da ću ja da počnem da plačem uskoro – imamo uglja, nemamo uglja, imamo struje, nemamo struje…“

„Ja sam na ovom našem centralnom grejanju, pa ako ga bude grejaću se, a kao ga ne bude, ne znam šta ćemo, grejaćemo se kao i u vreme bombardovanja ili devedesetih i tako dalje“, kaže sugrađanka.

N1: Je l’ mislite da treba da se odloži početak grejne sezone?

„Ne“.

N1: Zbog čega?

„Zato što će u stanovima da bude hladno, neki imaju decu, neki imaju bebe, mislim, nije normalno“, kaže Beograđanka.

„Ja sa nadam da će to nama Vučić da obezbedi i da će dati penzionerima više da se grejemo nego što smo se grejali do sada“, mišljenja je druga sagovornica N1.

N1: Mislite da će biti svega dovoljno?

„Svega će biti, mi imamo dobrog predsednika, mi se nadamo da će biti sve kako treba“, odgovara.

Odlaganje grejne sezone može biti opravdano jedino ukoliko vremenski uslovi i temperatura u plusu to dozvole, u suprotnom, situacija oko štednje može da se zakomplikuje, poručuje stručnjak za energetiku Željko Marković.

„Ukoliko bude hladno i ako budemo imali niske temperature onda dolazimo u jedan drugi rizik da građani krenu da se, ako nema centralnog grejanja, greju sami, dogrevaju i da koriste onda grejna tela na električnu energiju što bi onda moglo da izazove skok u potrošnji električne energije, tako da treba dobro promisliti, treba videti šta, kako i pod kojim uslovima se to može uraditi, da ne bi bila veća šteta nego korist“, ističe stručnjak za energetiku Željko Marković.

Prema dosadašnjim propisima – početak grejne sezone u glavnom gradu uvek je startovao 15. oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare