Građani Niša koji se protive izgradnji parkinga pored škole ponovo protestovali

Vesti 01. jun 202221:205 komentara
Podeli:
Izvor: N1 Beograd

Građani koji se protive izgradnji parkinga pored Osnovne škole "Sveti Sava" u Nišu nakratko su popodne blokirali saobraćaj na kružnom toku na Bulevaru Nemanjića, pošto su prethodno okupili na prostoru na kojem je grad započeo gradnju 200 parking mesta.

Protest je organizovao Savet roditelja škole „Sveti Sava“, a članovi tog saveta kazali su da je skup organizovan sa jednim jedinim ciljem – da bi se zaštitila bezbednost i zdravlje dece.

Predstavnica Saveta roditelja pročitala je proglas u kome je istaknuto da se građani ne slažu sa lošom odlukom grada da do „praga škole“ dovede otrovne gasove, teške metale, buku i druge štetne materije.

Povezane vesti:

„Brojne svetske i domaće studije pokazuju da zagađenje i buka koji potiču od saobraćaja dovode do različitih bolesti. Ko će biti odgovoran ukoliko deca, pa i svi mi obolimo od astme, hroničnog bronhitisa, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti“, zapitala je predstavnica Saveta roditelja.

Miljana Ristović Luković član Saveta roditelja kazala je da roditelji zahtevaju da pored škole bude izgradjen park ili sportski tereni, a ne parking. ;

Okupljeni roditelji su poručili da tuje koje su posađene pored ivice školskog dvorišta sigurno neće zaštiti njihovu decu od buke i zagadjenja koje će stvarati 200 automobila.

Maja Ranđelović, arhitekta i majka jednog od učenika, kazala je da građevinska inspekcija još nije odgovorila na prijave nelegalnog gradilišta pored škole, ali jeste Ministarstvo prosvete.

„Od pomoćnika ministra dobili smo odgovor da je ovaj slučaj uputio prosvetnoj inspekciji. Očekujemo da oni hitno reaguju, jer situacija hitna“, kazala je Ranđelović.

Ranđelović je ranije kazala da je grad započeo gradnju parkinga na samo 20 metara od škole iako Pravilnik o opštem obrazovanju koji je Ministarstvo usvojilo 2019. godine kaže da zgrada škole ne sme biti bliža od 50 metara izvoru buke i zagađenja.

Ona je je takođe naglasila da je gradnja parkinga krenula bez postavljanja table sa osnovnim informacijama o gradilištu i bez postavljanja zaštitne ograde.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prošle nedelje je najavila da će parking biti izgrađen i da izgradnja nije protivzakonita.

Ona je kazala da će parking biti ograđen i posađene tuje koje će sprečiti zagadjenje i buku unutar školskog dvorišta.

Komentari

Vaš komentar