Građani ne znaju kome da veruju – lekari poručuju jedno, Štab odlučuje drugo

Vesti 07. apr. 202119:08 > 20:45103 komentara
Podeli:

Lekari gotovo svakodnevno upozoravaju da je situacija sa koronavirusom i dalje zabrinjavajuća. Istovremeno, Krizni štab je odlučio da se mere popuste i da ugostiteljski objekti koji imaju bašte rade duže. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ide korak dalje i najavljuje otvaranje tržnih centara. A zbog dvostrukih poruka koje se šalju građanima, poznavaoci prilika kažu - postali smo "šizofreno" društvo.

Mantile su zamenili skafanderima. I u takvim uslovima, lekari rade više od godinu dana. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije zdravstveni sistem je prenapregnut, a pre samo nedelju dana čuli smo upozorenja da su kovid bolnice pune.

Povezane vesti:

„Ja mislim da je ovo najteži trenutak u radu kovid bolnice u Batajnci u kojoj se trenutno nalazi 915 bolesnika, naši kapaciteti su popunjeni do maksimuma i došla sam u situaciju da se traži mesto više“, rekla je direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević 31. marta.

„Jedna izuzetno ozbiljna i teška situacija ne samo u ovoj bolnici Batajnica, nego u svim našim kliničko-bolničkim centrima u svim našim kovid bolnicama“, dodao je Berislav Vekić iz Ministartsva zdravlja.

Na upozorenja lekara, Krizni štab je, ipak, zažmurio. Ubrzo su doneli odluku da se mere relaksiraju i da se bašte ugostiteljskih objekata otvore. Odlučeno je i da rade produženo – do 10 uveče.

Vesić lobira za otvaranje tržnih centara

Za takav potez, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je lobirao znatno ranije, a sada najavljuje otvaranje tržnih centara.

„Ja očekujem da ćemo mi do kraja nedelje moći da donesemo odluku da se otvore i tržni centri, zato što je tada uslovno bila doneta odluka da to bude u sredu, pod uslovom da epidemiološka situacija bude takva, kada se proceni da je takva to je pitanje dana, da li će biti dan, dva, tri, gore-dole, i mislim da to ima smisla, zato što se na taj način borimo za živote ljudi“, rekao je Goran Vesić.

„Ne možemo mi, nažalost, da pobedimo ovaj virus, ali možemo da ga dobro potisnemo, zaista bi bilo tragično da napravimo grešku zbog nestrpeljenja“, smatra epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

A tragično je i što građani više ne znaju koga da slušaju – jer struka udara u klin, a Krizni štab u ploču. I tako gotovo mesecima. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić poručuje i da je slanje dvostrukih poruka uticalo na to da se situacija zakomplikuje.

„Naše društvo je trenutno šizofreno, pocepano, najmanje na dva, a vidite da se trude da nas usitne u najsitinije moguće komade, zdravstveni radnici su se utihnuli, više nemamo snage ni da se bunimo, ali smo sada pred onom fazom pucanja koja kaže skinuću mantil, okačiću i otići ću“, rekao je Panić.

Kontradiktorne poruke i mentalno zdravlje

Pojedini psiholozi poručuju i da kontradiktorne poruke nadležnih u velikoj meri utiču na mentalno zdravlje ljudi, što se pokazalo, podsećaju, nedavnim okupljanjem na Savskom trgu.

„Kovid kolo oko spomenika Stefanu Nemanji, koje deluje potpuno nadrealno, ono zaista deluje kao da je iz nekog Kusturičinog filma, ne možete da verujete, da ljudi u toj situaciji igraju i da ne drže distancu, nemaju maske, i te dvostuke poruke prosto izazivaju zbunjenost građana, ako ne i nešto više, potpunu sluđenost, ne znaju kome da veruju“, smatra psiholog Žarko Trebješanin.

Dok se Krizni štab ne usaglasi i pošalje jedinstvenu poruku javnosti, Goran Vesić najavljuje novitete u tržnim centrima.

„Sada kad ih budemo otvorili da probamo da u tržnim centrima napravimo punktove za vakcinaciju. Ali zašto ne bi moglo, možete da se revakcinišete na drugom mestu“, kaže Vesić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar