Građani motre na silovatelja povratnika, zaštitnik građana traži izmene zakona

Vesti 27. sep 202219:36 25 komentara

Igor Milošević, serijski silovatelj povratnik, već nedelju dana je na slobodi, a viđen je kako luta po gotovo svim naseljima Beograda zbog čega su brojni građani uznemireni. Primećen je u istoj odeći, korisnici društvenih mreža javljaju kako ga viđaju da spava po parkovim. Zaštitinik građana Zoran Pašalić je povodom ovog slučaja izjavio da je potrebno izmeniti postojeće propise.

Silovatelj povratnik koji je posle osam godina zatvora izašao na slobodu postao je glavna tema društvenih mreža i medija. Građani ga fotografišu i objavljuju na mreže mape kuda se silovatelj kreće.

Docentkinja Fakulteta bezbednosti Aleksandra Ilić kaže da građani to praktično ne smeju da rade.

„Hajde da budem direktna, što bez obzira kolko god to običnom čoveku delovalo, neko je učinio takvo krivično delo, to je nesumljivo višestruki povratnik, ali on ipak ima svoja prava“, ističe ona.

Institucije su te koje treba da reaguju i da zbrinu ovakve slučajeve, smatra pukovnica Ministarstva unutrašnjih poslova u penziji Slavica Radovanović.

slavica radovanović
N1

„Ustanova u kojoj se izvršava kazna zatvora treba da obavesti nadležan Centar za socijalni rad i da o tome obavesti odeljenje za vansudske kazne koje se nalazi pri Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, to su dve institucije koje treba da povedu računa i da takvo jedno lice zbrinu“, kaže ona.

Izmene postojećih propisa su neophodne, izjavio je i zaštitnik građana Zoran Pašalić.

„Smatram da treba izmeniti postojeće propise kako bi se na izvršioce krivičnih dela protiv polne slobode i u slučajevima kada su u pitanju punoletne žrtve, primenile posebne mere kao što su obavezno javljanje policiji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, obavezna prijava promene prebivališta, boravišta ili radnog mesta, obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta ili ustanova, kao i obavezna prijava namere da putuju u inostranstvo”, naveo je Pašalić.

Postavlja se pitanje da li registar pedofila i silovatelja treba da bude javan i svima dostupan.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra smatra da on treba da bude dostupan institucijama, ali ne i građanima.

aleksandara ilić n1
N1

U mnogim slučajevima učinioci takvih krivičnih dela, ponovo izvše neko slično delo kao bi se vratili u zatvorski sistem, koji praktično za njih znači slobodu, objašnjava Aleksandra Ilić.

„I još kada dodamo ovu atmosferu, odnosno činjenicu da mu je život na slobodi i pored toga nepodnošljiv, s obzirom na ove okolnosti, to može da bude i te kako okidač za ponovno vršenje krivičnih dela“, upozorava ona.

Sada je odgovornost na građanima, a to ne bi smeo da bude posao građana smatra Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra. Država mora da napraviti dobre sisteme kontrole, koje mi trenutno nemamo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare