Građani i kolege zahvalni doktoru Laziću, spomen ploča i ulica u Nišu

Vesti 14. apr. 202119:269 komentara
Podeli:

Pre tačno godinu dana, javnost je potresla vest da je koronavirusu podlegao i čuveni srpski hirurg iz Niša dr Miodrag Lazić. Na godišnjicu smrti, uz spomen-ploču u Urgentnom centru, kojim je dr Lazić do poslednjeg dana upravljao, Nišlije su od resornog ministra dobile i najavu da će u tom gradu biti izgrađena još jedna bolnica, kao sekundarni nivo zaštite. Ujedno je Urgentni centar dobio naziv po doktoru Laziću, iako je jedna od ideja bila da čitav klinički centar, umesto Univerzitetski, bude nazvan po njemu.

Porodica, kolege, prijatelji i oni kojima je čuveni srpski hirurg iz Niša barem pomogao da prežive, ako ne i spasio život. Rečju ili uz pomoć bogatog medicinskog znanja, ovde ili na nekom od ratišta nekadašnje države.

„Zbog mera, samo ćemo ministar i ja da otkrijemo ploču“, rekao je Zoran Perišić, direktor KC Niš.

I uoči samog otkrivanja izgovorio: „Stadion bi bilo mali da primi sve koji su poznavali i poštovali dr Lazu“.

„Vremenom taj osećaj tuge prelazi u ponos. Ponosni smo što smo njegovi. Ponosna su deca, porodica, unuci“, rekla je Nina Vujošević, lekarka i ćerka dr Lazića.

Doktor Lazić je bio je na čelu Urgentnog centra, a preminuo je u 65. godini od posledica virusa korona 14. aprila prošle godine. Tokom ratnih devedesetih, spasio je brojne žrtve i bio je cenjen širom bivše Jugoslavije. Hirurg koji je u ratu naučio da odlično funkcioniše sa samo par sati sna, i to su, kao posebnu vrlinu, sa ponosom isticali mnogi.

„To se, pre svega, odnosi na period rata kada je bio jedini hirurg za trbuh i grudni koš i to na prostoru koji obuhvata više od 100.000 stanovnika. Tu je svakodnevno bilo puno ranjenika, tako da nije bilo vremena za san. Njemu, nažalost, to jeste ostalo i posle rata. Posle rata nije spavao duže od tri-četiri sata dnevno“, kaže Nina Vujošević.

I sa čim se još, između ostalog, jedan ratni hirurg susretao, opisao je u knjizi „Dnevnik ratnog hirurga“. Nije bio samo lekar, podseća njegova porodica, već i čovek koji je ranjenicima, ko god da su oni, nabavljao garderobu, davao i svoju ličnu.

„Takođe smo i mi iz Niša njemu slali garderobu, obuću, hranu, lekove, šta je bilo potrebno, šta smo mogli, devedesete su to bile, nije bilo lako“, kazala je Nina Vujošević.

Nije ni prošle godine. Epidemija na samom startu u Nišu odnosi mnogo života. Ni posle godinu dana – ne zna se zvanično koliko. Među prvima na udaru i lekari. Lazić nije želeo da se povuče, iako su mu neke kolege, zbog zdravlja kakvo je imao, to savetovale. Na vest o smrti dr Laze, Nišlije su zanemele, ali se gradom svake večeri orilo.

„Bog ili Lazo. Kad dođete ranjeni, samo možete da se prekrstite i pogledate gore, spustite glavu onda i vidite Lazu. To je on učinio. Spasio je par hiljada Ilidžanaca u Sarajevu i evo dokaz je ovde 120 nas“, izjavio je Goran Šehovac, predsednik Skupštine boračke organizacije Ilidžanski borci iz BiH.

Supruga dr Lazića od njegove smrti pre godinu dana, prvi put je došla u Urgentni centar.

„Zajedno smo napustili prošle godine, 1. aprila. I ovo mi je prvi put da sad dolazim. Ponosna sam i srećna jer ovo je on sve zaslužio. I zahvalna sam Bogu što mi je dozvolio da deo svog života proživim uz takvog čoveka“, rekla je Ana Lazić.

I Nišlije su. Mural se, brzo posle smrti cenjenog hirurga, pojavio u blizini, a jedna od ulica u okruženju zvaće se Doktora Miodraga Lazića.

Komentari

Vaš komentar