Građani Korče u Albaniji najavili protest zbog Bregovića, pokrenuta i peticija

Vesti 07. avg. 202121:44 > 08. avg. 2021 08:2418 komentara
Podeli:
Izvor: AFP/Tiziana Fabi

Neki građani albanskog grada Korče upozorili su na mirne proteste kako bi se usprotivili dolasku srpskog pevača Gorana Bregovića na festival piva, kojeg je pozvala zajednica Korča. Takođe, kako prenosi KoSSev, pkrenuta je i onlajn peticija protiv njegovog dolaska. Peticiju je pokrenula izvesna Aljbana R. Uljaj, ispod čijeg imena je kao geografska lokacija stavljena odrednica „Njujork“. Peticija do sada ima 1.300 potpisnika.

Sadrži iste optužbe, kao što su ih mediji u Prištini i prenosili prethodnih dana, da je Goran Bregović inspirator masakra na Kosovu“, „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“, uz dodatak da je Bregović „probudio srpski nacionalizam“ i to rečima iz Kalašnjikova „kello“, „juriš“ i „boom, boom, boom“. Međutim, u tekstu se sada spočitava i to što u albanskim letovalištima „odjekuju srpske pesme“, navodi KoSSev.

Što se tiče Korče, kako prenose lokalni mediji, organizatori su već dostavili dokument Policijskoj stanici koja najavljuje protest koji je planiran za nedelju, prenosi Klan Kosova, objavio je „KoSSev“.

Povezane vesti:

„Sve veći otpor protiv prisustva pevača Gorana Bregovića na festivalu piva u Korči, dok opština kao organizator odbija da povuče poziv za pevača. Najnoviji razvoj reakcije nezadovoljstva je protest koji su najavili građani i koji se očekuje u nedelju“, rekao je jedan od građana koji je organizovao protest.

„Pozivamo sve intelektualce, građane sa svih etničkih teritorija da budu prisutni da zaustave srpskog pevača, antialbanskog Gorana Bregovića. Protest je miran i tih. Lokacija: crkva u Korči, u nedelju, u 11:00″, navode iz organizacije protesta.

Da podsetimo, nekoliko kosovskih portala na albanskom jeziku prenelo je vest da će Goran Bregović nastupiti na festivalu piva u Korči, navodeći da je Bregović svojom muzikom postao „inspirator za masakre na Kosovu“.

Potom je „Gazeta ekspres“ kao primer za diskvalifikaciju Bregovića protumačila deo intervjua u kojem je govorio o susretu sa Radovanom Karadžićem.

Zamenica gradonačelnika Korče Benilja Terova izjavila je da je Goran Bregović potvrdio dolazak na Festival piva u tom gradu 22. avgusta i potvrdila da neće otkazati njegov nastup.

Komentari

Vaš komentar