Gradilište stanova za mlade naučnike za Nišlije „najnebezbednije mesto u gradu“

Vesti 18. mar. 202123:5411 komentara
Podeli:
Izvor: Južne vesti/Vanja Keser

Ne postoji nikakva potencijalna opasnost po okolinu od strane objekta, tvrde nadležni za gradnju stanova za mlade naučnike koja traje od 2008. godine u zgradi u ulici Branka Krsmanovića u Nišu, gde je pronađeno telo 18-godišnjeg Jovana Veselinovića koji je nestao pre tačno mesec dana. Gradilište Nišlije iz okoline zovu najnebezbednijim mestom u gradu i pitaju kako se započeta gradnja stanova za mlade naučnike pretvorila u mesto od koga Nišlije strahuju.

Prolazi i 13. godina od kako je počela izgradnja stanova u zgradi u Ulici Branka Krsmanovića u Nišu, koji se grade za mlade istraživače i umetnike Univerziteta u Nišu koji imaju nerešeno stambeno pitanje, a čiji termin za useljenje je do sada više puta odlagan.

Zgrada postoji, ali ne i stanovi, već i ono što je završeno propada. Na gradilištu se dugo ne čuju mašine i radnici, a komšije kažu da glasovi odatle uglavnom dopiru noću, piše portal Južne vesti.

U javnosti se jedino čuju najave nadležnih da će se mladi naučnici useliti u nekoj od narednih godina, čim sredstva budu obezbeđena i kad se raspletu pravni problemi.

Progovore povremeno i stanari iz obližnjih ulica, da ukažu da je zbog te nedovršene zgrade ceo kraj u kojem žive postao nebezbedan.

Tamo je pre mesec dana pronađeno telo 18-godišnjeg Jovana, iza ograde gradilišta te zgrade. Potraga je trajala 4 dana, a oni koji su učestvovali kažu da zbog rastinja i žbunja nije bilo lako uočljivo.

Građani svedoče da zapušteno gradilište krije i druge stvari i tvrde da je zato njihov kraj sada manje bezbedan. Opisuju da nezavršena zgrada služi kao toalet ili kontejner, pa sve do toga da se tamo skupljaju oni za koje sumnjaju da su narkomani.

Oni koji stoje iza projekta izgradnje zgrade se ne slažu sa građanima, sudeći po odgovorima koje su poslali novinarima. Tvrde da ne postoji nikakva moguća opasnost po okolinu od strane objekta.

Zgrada je ograđena građevinskom ogradom visine oko dva metra, sa sve četiri strane. Sa istočne i zapadne strane postoje ulazne kapije koje su zaključane. Ograda je od metalnih tabli i drvene konstrukcije. Na vidnim mestima stoji upozorenje “GRADILIŠTE-ZABRANJEN PRISTUP” – ističu iz Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu.

Iz Fondacije tvrde i da svakodnevno pregledaju i kontrolišu stanje gradilišta, kao i da ga povremeno čiste i seku rastinje.

Ne preciziraju koliko često to rade, ali da se u tu zgradu davno uselilo drveće i korov može da se prati na fotografijama iz ranijih godina, a nedavno su tome svedočili i građani koji su tražili nestalog 18-godišnjeg Jovana.

Zgrada će biti završena – kad bude para

Još oko šest miliona evra potrebno je za rešavanje problema, odnosno završetak zgrade u Ulici Branka Krsmanovića, u koju bi trebalo da se usele mladi naučnici Univerziteta u Nišu, ističu iz Fondacije, a deo tih sredstava uložiće i grad Niš. To je, dodaju, predviđeno finansijskim planom Grada za 2021. godinu.

Ostatak se očekuje od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – navode iz Fondacije.

Projekat je još aktuelan, ali su trenutno radovi prekinuti i nema finansiranja izgradnje, obrazlažu iz Fondacije i navode da rade na obezbeđenju sredstava za njen završetak.

Rok završetka zgrade, po obezbeđenju sredstava, će biti manji od jedne kalendarske godine – predviđaju.

Do sada je uloženo oko 50 odsto investicione vrednosti objekta, kažu iz Fondacije, ali u javnost ne iznose tačnu cifru.

Inače, izgradnju zgrade za naučnike više puta je kočio nedostatak para i nerešeni imovinski odnosi, a onda kada je novca bilo, prema tvrdnjama iz Univerziteta u Nišu, javili su se pravni problemi. Ipak, 2013. godine tvrdili su da bi u te stanove istraživači mogli da se usele već naredne, 2014.

Radovi na izgradnji počeli su još 2008. godine sa planom da izgrade tri lamele sa 98 stanova, ukupne površine od preko 7.000 kvadrata. Projekat je pokrenula Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu, a uključeni su bili Ministarstvo prosvete, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru i donatori.

Komentari

Vaš komentar