Gradilište im „pojelo“ kuće – 13 godina su podstanari, dok komšije žive u strahu

Vesti 21. jul 202119:26 > 20:148 komentara

Stanovnici Dubljanske ulice u Beogradu, koji su pre 13 godina zbog propusta investitora ostali bez krova nad glavom i dalje žive kao podstanari. Četiri porodice su tada ostale bez kuća, jer ih je "progutalo" gradilište na kom se kopala rupa za buduću zgradu. Građani kažu da su obećanja nadležnih da će im pomoći pala u vodu. Kroz gotovo istu situaciju prolaze i stanovnici Dositejeve ulice u Novom Sadu, koji su na sličan način pre tri godine ostali bez svojih domova.

Ruševine – to je 2008. u Dubljanskoj 35 na Vračaru ostalo od kuća četiri porodice. Gotvo sve su izgubili za tren, a sve zbog odluke investitora da na parceli tik uz njihove domove iskopa rupu za novu zgradu. Trinaest godina kasnije, u istoj ulici je korov, a ugroženi stanari kažu da se osećaju bespomoćno.

Povezane vesti:

„Naš problem se nije rešio, mi smo i dalje podstanari koji sami snose troškove zakupa i dalje plaćamo sve komunalije za kuću koju ne smemo da koristimo koja je srušena u urušavanju temeljne jame“, kaže stananovnica Dubljanske ulice Nives Čulić.

N1: Zbog čega i dalje plaćate komunalije?

„Plaćamo zbog toga što u trenutku kada smo tražili oslobađanje – odgovor je bio da naša kuća nije skoz urušena i da ne mogu da nas oslobode plaćanja troškova“, dodaje.

Zbog urušavanja kuća investitor Nedeljko Prelić osuđen je 2013. na tri godine zatvora, kao i na zabranu rada u građevinarstvu na tri godine. U slučaju Dubljanske jedino je to dobilo epilog.

„Mi smo 2011. dobili predlog ugovora gde se tadašnja gradska uprava potrudila da reši naš problem, međutim 2012. nova vlast je odustala od toga i tada u stvari počinju svi naši problemi, mi smo prepušteni da naš slučaj rešavamo putem suda“, kaže Nives Čulić.

I dok se stanari za svoja prava već godinama bore na sudu, komšije, čija zgrada se nalazi pored temljne rupe koja je samo zatrpana, su u strahu. Objašnjavaju da im iz dana u dan fasada puca sve više, a slično je i sa zidovima u stanovima. Međutim, tu problemima nije kraj.

„Zgrada se nakrivila otprilike 18 centimetara gore na vrhu, osećam se toliko nebezbedno da se u toku noći budim nekoliko puta, ako neki auto prođe ili neko baci đubre u oblIžnju kantu, ja pomislim da kuća puca, strašno, strašno“, objašnjava stanovnica Dubljanske ulice Jelica Kostić.

Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1

A šta će biti preduzeto u slučaju stanara koji su ostali bez kuća, kao i komšija koje, kako kažu, strahuju od urušavanja, nije poznato, jer na ta pitanja N1 odgovor nije stigao iz gradske uprave, ali ni od zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

A muke Beograđana dele i pojedini stanovnici Novog Sada. Stanari koji su 2018. prošli kroz sličan scenario i ostali bez domova u Dositejevoj ulici zbog izgradnje višespratnice – i dalje nisu rešili stambeno pitanje.

„Živim kao podstanar na Detelinari, plaćam kiriju i dobijam od grada svakih šest meseci 110 hiljada dianra, ali to se uvek čeka, kasni tri – četri meseca, investitor nije apsolutno nadoknadio štetu, čak se nije ni ponudio“, rekla je Novosađanka Milijana Čudić.

Zbog izostanka reakcije nadležnih na lokalnom nivou, problemi stanovnika Beograda i Novog Sada epilog bi mogli da dobiju uključivanjem države. Ali za sada tome nema ni naznake.

Komentari

Vaš komentar