Grad uništio voćnjake u Topoli

Vesti 19. maj 202120:18 12 komentara
N1

Jako nevreme praćeno kišom i krupnim gradom pogodilo je popodne sela u opštini Topola.

Prema rečima Dragana Jovanovića, člana Opštinskog veča Topole, u većini domaćinstava šteta je totalna, a najveće gubitke pretrpela su domaćinstva koja se bave voćarstvom, u selima na potezu između Rudnika i Oplenca.

„Milionske štete su od grada u Šatornji, Blaznavi , Vinči, Božurnji, Ovsištu i Lipovcu. Tu su i sela Masloševo i Čumić koja pripadaju Kragujevcu. Rane sorte trešnji koje su danas počele da se beru su najviše stradale. Ogromne su štete. Rane sorte višanja i trešnje su desetkovane, dok za vinograde ima šanse da se oporave. Pre par meseci nas je ministar poljoprivrede Nedimović ubeđivao kod radarskog centra na Bukulji kako su prvi put voćari Šumadije bezbedni jer je na Bukulji instaliran nekakav automatski sistem protivgradne zaštite. Kako je sistem efikasan mogli smo danas da vidimo. Kasnili su posle početka padanja grada, samo su pucali da se čuje da dejstvuju“, izjavio je za N1 Dragan Jovanović.

Domaćin iz topolskog sela Vinča Marko Blagojević pretrpeo je štetu, kako kaže , od 250.000 evra.

„Za 20 minuta grad mi je uništio 200 tona trešanja koje sam trebao da počnem da ubiram za četiri dana, u nedelju. Mojih 10 hektara voćnjaka stradalo je zbog protivgradnog Centra Bukulja jer nisu dejstvovali na vreme. Moja porodica je bankrotirala danas popodne. U Srbiji nema smisla baviti se poljoprivredom i nije čudo što se narod iseljava u inostranstvo“, kaže za N1 Marko Blagojević iz Vinče.

Komisije opštine Topola i sudski veštaci će izaći na teren i proceniti štetu od grada, kažu u lokalnoj samoupravi Topole.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare