Grad Beograd odbija obavezu prema EU – nema ni antikorupcijski plan, niti telo

Vesti 26. jul 202119:49 21 komentara

Koliko je Beograd platio postavljanje spomenika Stefanu Nemanji ili koliko je koštala dvogodišnja rekonstrukcija tzv. četiri bulevara? Na ta pitanja gradska vlast ne daje odgovore zahvaljujući i tome što već četiri godine odbija da izradi antikorupcijski plan, što je obaveza Srbije iz Poglavlja 23. Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zato traži odgovornost gradonačelnika Beograda i njegovog zamenika.

„Onaj novac koji Grad Beograd da medijima, da se ti medijski sadržaji evaluiraju i pokažu da li su bili sredstvo propagande i hvaljenja lokalne vlasti ili je to izveštavanje u javnom interesu“, kaže Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Povezano:

Između ostalog, i tome služe Lokalni anitkorupcijski plan i nezavisno antikorupcijsko telo koje glavni grad nema. A kako tvrde u Birou za društvena istraživanja, još i odbija da ga formira od 2017. godine. „Da je sam zamenik gradonačelnika Goran Vesić pomenuo obavezu da svi imaju mehanizme za borbu protiv korupcije. Agencija za borbu protiv korupcije šalje dopise na svaka četiri meseca, svim lokalnim samoupravama. Ako vi sa toliko mesta imate informacije da treba da uradite nešto, a vi ne radite, to se zove odbijanje“, navodi Gavrilović.

Zbog toga u ovoj organizaciji pozivaju gradske odbornike da smene gradonačelnika i njegovog zamenika. Mada, izgleda, da ni to ne bi bilo rešenje.

„Opozicija ni 2018. godine kada su bili izbori u Beogradu, ni kasnije, nije videla temu borbe protiv korupcije kao svoju prioritetnu temu“, primećuje Gavrilović.

Iako je formiranje nezavisnih antikorupcijskih tela obaveza prema Evropskoj uniji, ne samo u Beogradu, već širom Srbije.

„Kad dođem u te gradove, prvo je pitanje – a zašto to Beograd nema“, prenosi Gavrilović.

To je bilo i pitanje N1 Goranu Vesiću, ali odgovor nismo dobili. Kao što nismo ni od predsednika opštine Novi Beograd i novog člana SNSa.

„Ne znam, stvarno ne znam. Pravo da vam kažem, prvi put čujem to“, rekao je Šapić, gostujući u Danu uživo.

U Srbiji je, inače, 106 lokalnih samouprava izradilo Lokalni antikorupcijski plan, a 32 formirale su i nezavisno antikorupcijsko telo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare