Gostiljac: Biće urađen novi Nacrt zakona o parničnom postupku

Vesti 10. jun. 202119:06 > 20:263 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac izjavio je da je Nacrt zakona o parničnom postupku, kakav je bio predočen javnosti, bio neprihvatljiv za advokate, ali da je Ministarstvo pravde prihvatilo primedbe AKS i da će biti urađen novi nacrt zakona, u čemu će učestvovati i advokati.

povezano

Gostiljac je za televiziju Prva izjavio da je AKS postigla sporazum sa Ministarstvom pravde da se formira nova radna grupa za izradu Nacrta zakona o parničnom postupku, u kojoj će polovina članova biti iz AKS.

Prema njegovim rečima po sporazumu sa Ministarstvom pravde, iz novog nacrta zakona „brišu se odredbe da se tužba smatra povučenom ako ne platite taksu i neće biti primene zakona retroaktivno“, kako je to predviđao prethodni nacrt zakona.

Gostiljac je rekao da „ne razume razloge za protest“ grupe advokata protiv Nacrta zakona i zahteve da se on povuče u trenutku kada je već postignut sporazum da se on ponovo radi.

„Kako će izgledati nacrt videćemo nakon završetka njegovog stvaranja“, rekao je Gostiljac.

Kajganić: Gostiljac u sukobu interesa, da li su advokati u „ratnom stanju“

Članica Upravnog odbora AKS Biljana Kajganić saopštila je prethodno da smatra da je predloženi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku toliko loš da se nikakvim pojedinačnim izmenama ne može popraviti, tako da je upravo zbog toga stav advokature da se Nacrt mora povući iz javne rasprave, „tim pre što je sve rađeno netransparentno, iza leđa advokature“.

Kajganić je navela i da joj je kao članu tog organa, od predsednika AКS Viktora Gostiljca danas upućen na e-mail tekst „Saopštenja“ AКS o kojem je, u elektronskoj formi „u najkraćem mogućem roku“, bez preciziranja tog roka, trebalo da se izjasne o datom tekstu saopštenja.

„Stav iznet u saopštenju da ‘organizovanje daljih protesta protiv spornog Nacrta nema više nikakve veze sa samim nacrtom i borbom za prava građana, već su u funkciji borbe za vlast u komorskim organima’ predstavlja zamenu teza i podmetanje neistine i zamagljivanje suštine protesta i pokušaj da se na taj način diskredituju učesnici protesta, a da se istovremeno dodvori Ministarstvu pravde RS“, navodi Kajganić.

Dodaje da je ovakav stav potpuno neosnovan „imajući u vidu da su izbori za organe Advokatske komore Srbije u skoro svim komorama u sastavu AКS završeni pre nego što je nastupila ova situacija, tako da je mandat trenutnim organima Advokatske komore Srbije istekao i da je izvesno zakazivanje sednice o potvrđivanju mandata novoizabranim predstavnicima i formiranje novih organa AКS“.

„Istovremeno vrlo je upitno da li u situaciji kada je od strane Advokatske komore Beograda pokrenut postupak opoziva članova UO AКS iz redova AКB i to Aleksandra Cvejića, Dejana Кrstića, Dragana Кaranovića i Vladimira Homana, kao i postupak opoziva predsednika UO AКS Viktora Gostiljca, ova lica mogu da se oglašavaju ovakvim saopštenjima i da i dalje postupaju u ime advokata kada je ovaj problem u pitanju“, kaže se u saopštenju.

„Posebno napominjem da je u toku postupak za izbor predstavnika advokature u Visokom savetu sudstva, da je kandidat advokature Viktor Gostiljac koji ne ispunjava zakonske uslove za izbor na ovu poziciju, tako da se isti objektivno nalazi u sukobu interesa, zbog čega sam na upravnom odboru tražila da se on izuzme iz odlučivanja i postupanja u ovoj stvari, a ukoliko on to sam ne učini da mu upravni odbor uskrati to poverenje, te kako ovaj predlog nisu stavili ni na dnevni red za odlučivanje, to je sasvim jasno da se u ovakve predstavnike ne može imati poverenja, pa se iz istih razloga ni ovo saopštenje UO AКS ne može prihvatiti kao istinito i da je dato u interesu advokature“, navodi Kajganić.

Komentari

Vaš komentar