Gostiljac: Advokatura uz novinarstvo najugroženija profesija u Srbiji

Vesti 04. mar. 202108:371 komentar
Podeli:
Viktor Gostiljac
Izvor: Izvor: N1

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac izjavio je da "danas u Srbiji advokatura uz novinarstvo, predstavlja najugroženiju profesiju, podaci to jasno govore".

„Novinarstvo, kada je čisto, uvek radi u javnom interesu, a advokatura, kada je čista, uvek radi u interesu građanina kojeg zastupa, i možda to i jeste objašnjenje situacije u kojoj smo se našli. To su dva stuba slobode u svakom društvu i odnos prema njima definiše o kakvom društvu je reč“, rekao je Gostiljac za novi broj Nedeljnika.

On je rekao i da ne postoji niti jedna odluka Upravnog odbora (UO) AKS koja je doneta kao rezultat spoljnog uticaja, niti je prepoznao nameru države da to čini.

„Mislim da i država zna da bi svaki takav pokušaj bio obnarodovan a naravno i odbijen. Primetio sam, doduše, da je sa političkih pozicija pokušavano da se izvrši uticaj na pojedine odluke UO, ali tu se radi o političarima iz vlasti koji su advokati, pa to smatram našim unutrašnjim pitanjima“, naglasio ja Gostiljac.

On je rekao i da nezavisna advokatura nema svoju punu svrhu ukoliko ne postoji nezavisno sudstvo.

„Mi ne možemo efikasno ostvarivati prava građana, naših klijenata, ukoliko o tim pravima ne raspravlja nepristrastan organ. Nama je to prirodno razmišljanje, i tu nema kompromisa. I ne razumem kada se nezavisnost sudstva pokušava stepenovati pa se kaže kako smo ‘ove godine napredovali u odnosu na prošlu’ i tome slično“, rekao je Gostiljac.

Komentari

Vaš komentar