Gosti N1: Zločinačka ikonografija sveprisutna, nacionalizam mejnstrim

Vesti 17. jan. 202111:57 > 12:0657 komentara
Podeli:

Nastaviće se i dalje nacionalistički matriks jer ovde društvena aleternativa ne postoji, ocenio je novinar Dinko Gruhonjić, govoreći o zabrani prodavnici "011 šop“ prodaje dukseva sa sramnim natpisom "nož žica". Sociolog Dario Hajrić kazao je da je kult slavljenja ratnih zločina dobio na snazi jer je tako nešto svepristuno i "stalno mu se namiguje".

„Najviše me iznenadilo čuđenje, najviše sam se čudio čuđenju što takva prodavnica postoji, jer ta vrsta čuđenja predstavlja ignorisanje naše realnosti, jer se doslovno kupamo u nacionalizmu duže od 30 godina. Nije to jedina takva prodavnica, i niti će reakcija državnih organa zaustaviti postojanje takvih prodavnica i prodaju takvih artikala sa užasavajućim porukama, nego će se nastaviti nacionalistički matriks“, kazao je Gruhonjić.

„Svedočimo da u gradovima niču murali o patrijarsima i tako dalje, sve više se osećam kao da živim u izrazito religijski fundamentalističkoj državi, kao da živim u Iranu posle islamske revolucije, samo što je ovde u toku prvoslavna revolucija“, dodaje.

POVEZANE VESTI

Društvena alternativa, kako je ocenio, ne postoji, sem na marginama, i svi koji se usude da kritikuju kleronacionalizam, koji se poput pečuraka posle kiše širi i širi Srbijom, bivaju targetirani kao izdajnici i neprijatelji države.

Postojanje ovakvog šopa i dukseva sa natpisom „nož, žica“, nastavlja Gruhonjić, potpuno je logična posledica takvog društvenog mejnstrima, a to nije nikakva supkultura, to je društveni mejnstrim.

Hajrić je rekao da je bio iznenađen što je ovoga puta bilo reakcije nadležnih organa. Kako je naveo, kult slavljenja ratnih zločina je dobio na snazi jer je tako nešto svepristuno i stalno mu se namiguje.

Raznorazna problematična memorabilija se prodaje ovde na svakom koraku… na Kalemegdanu, duž Knez Mihailove, čitava zločinačka ikonografija tu je umetnuta kao turistički kuriozitet. Sad stasavaju generacije koje su rođene u takvoj propagadni i to je ono što stvara tržište, imamo generacije koje se ne sećaju ničeg drugog“, kaže.

Ovog puta, navodi Hajrić, barem nešto je urađeno.

„Bilo bi sjajno kada bismo mogli da kažemo da barem tržišna inspekcija može da spreči da se profitira na ratnim zločinima.. ali to mora da krene sa vrha države, a to skoro nećemo gledati. Nacionalizam i nakrivo shvaćena ideja kako treba da izgleda patriotizam postao je neka vrsta osnovnih postavki za svakog političara.

„Kleronacionalistički mejnstrim se ne dovodi u pitanje“

Gruhinjić kaže da mora da postoji društvena alternativa koja je opozit kleronacionalizmu, a ona ne postoji.

„Svaki politicar u Srbiji, bilo na vlasti ili u opoziciji, sem retkih izuzetaka, prihvata taj kleronacionalistički mejnstrim koji se ne dovodi u pitanje, možda se i plaše da ga dovode u pitanje. Nekad smo imali demokratsku opoziciju Srbije, a sada deluje kao da imamo pravoslavnu opoziciju Srbije koja pokušava s desna da pretekne Vučića. Dok god je tako i političari se dodvoravaju kleronacionalistima, imaćemo situaciju da postoji tržište za to“, zaključio je.

On se složio da su stasale mlade generacije kojima je negiranje genocida i ratnih zločina najnormalnija stvar.

„Desničarski populizam nije bunt“

Hajrić je rekao da će ovo nastaviti da se dešava dok god takva propaganda polazi od dečijih igrališta. „Uronjeni smo u to do te mere, grafite u našim gradovima sa takvim porukama i ne primećujemo, a truju dubinski“, dodao je.

Gruhinjić je ocenio da ne sme da se žmuri na to, jer ako nastavimo da žmurimo, srljamo u propast.

„Ta vrsta nacinalizma je pretnja za bezbednost svih ljudi u Srbiji. Ako to političari ne vide, ne piše nam se dobro, ovde neće ostati niko da živi sem mazohista“, dodao je.

Kako je rekao, treba uspostaviti dijagnozu ali i alternativu i naći ljude koji će biti hrabri da to kažu. „Ako ne bude hrabrosti da se otvore oči i pogleda u taj mrak, ovde izlečenja neće biti“.

Hajrić je rekao i da bi trebalo demistifikovati taj krajnje desničarski populizam kod nas koji se prodaje kao neka vrsta bunta.

„To je apsolutno netačno, tako nešto je postalo neka vrsta neizrečenog mejstrima i mora im se oduzeti taj oreol buntovništva za početak“, upozorio je.

Komentari

Vaš komentar