Gosti N1: Zakon o istopolnim brakovima krši Ustav ili znači bolji život za LGBT?

Vesti 22. mar 202118:52 > 19:08 7 komentara

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović i psihološkinja sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Tijana Karić sučelili su stavove u emisiji Dan uživo o predloženom Nacrtu zakona o istopolnim brakovima. Čvorović je ocenio da ovaj Nacrt zakona direktno krši Ustav Srbije, dok je Karić ocenila da će on mnogo pomoći u svakodnevici LBGT osoba.

Podsetimo, u javnosti se podigla bura oko najave usvajanja o Zakona o istopolnim zajednicama. Prvo se oglasilo kroz Apel 212 intelektualaca koji ne podržavaju usvajanje, a nakon toga više od hiljadu akademskih građana izrazilo je kroz peticiju svoj stav da je zakon potreban.

Povezane vesti

„Nije stvar oko toga da li mi želimo da se taj Zakon usvoji ili ne, ja kao profesor Pravnog fakulteta moram da kažem da je peticija 212 intelektualaca ustavobraniteljska peticija. Član 62 Ustava Srbije jasno definiše ustanovu braka kao zajednicu u Republici Srbiji da brak mogu da sklope muškarac i žena. A pošto je Nacrt zakona o istopolnim zajednicama u stvari izvrgavanje ovog člana Zakona zato što bi pravi naziv  ovog Zakona trebalo da glasi ‘Zakon o istopolnom braku'“, kazao je Čvorović.

On objašnjava da se u članu 7 predloženog Nacrta zakona jasno vidi da će se kada je u pitanju forma zaključenja istopolne zajednice, potom i pravne posledice koje izaziva ta istopolna zajednica, primenjivati Zakoni iz porodično pravne oblasti.

„Po formi se istopolna zajednica zaključuje na isti način kao i brak. Dakle, do sada pripadnici LBGT populacije nisu bili uskraćeni ni za jedno pravo osim za ono koje ne uživaju po Ustavu, a to je pravo za zaključenje braka. I sva druga, imovinska i druga prava, koja proističu iz braka, koja mogu da  imaju bračni, i eventualno vanbračni partneri, u Srbiji to mogu da budu jedino muškarac i žena“, kaže Čvorović.

Prema njegovim rečima, ovaj zakon je sporan iz ugla načela ustavnosti, i zato bi nadležni organi trebalo da brane Ustav i njegove odredbe.

Čvorović: Vlast da povuče protivustavni Nacrt zakona

„Pored toga, ovaj Zakon je i nelegitiman, zato što stranka koja nosi vlast, koja je osvojila na izborima, nije u predizbornom programu jasno istakla ovu svoju nameru . Zato bi i iz SNS-a trebali da u fazi donošenja povuku ovaj protivustavni Nacrt, ili da kandiduju ovu temu na izborima, poto smo u godini izbora kandiduju ovu temu na izborima“, naglašava Čvorović.

„Dok se Ustav Republike Srbije ne promeni, nemoguće je doneti jedan zakon ovakve sadržine“, izričit je Čvorović.

Tijana Karić navodi da bi se LBGT osobe, na koje se jedino i odnosi ovaj Zakon, imati puno dobiti i koristi od njega.

„On uređuje neke oblasti njihovih života koji se odnose na njihovo funkcionisanje u nekim pravnim aspektima koji bez problema važe u heteroseksualnim zajednicama. Radi se o pravu nasleđivanja, posećivanja u bolnici ili zdravstvenog osiguranja. Osim toga, mislim da će ovaj zakon doprineti njihovom kvalitetu života i mentalnom zdravlju“, napominje Karić.

Dodaje da su istraživanja pokazala da LBGT osobe zbog stigmatizacije u društvu češće pate od anksioznosti i despresivnosti, čak i velike stope suicida.

„Ovo bi dovelo do toga, kao što se dogodilo u Švedskoj i Norveškoj, kada je uveden Zakon o istopolnim zajednicama, da je došlo do umanjenja suicida i unapređenja kvaliteta njihovog života“, kazala je Karić.

Čvorović je komentarišući premijerku Anu Brnabić i njenu istopolnu zakjednicu rekao da je to „njena privatna stvar“, ali je napomenuo da su birači koji su izabrali Srpsku naprednu stranku kao vodeću, morali da budu detaljno upoznati u predizbornoj kampanji sa budućom politikom Vlade Srbije.

„Nije ovo izum Srbije, već zemlje koja je kolevka parlamentarizma, Velike Britanije. U njoj, prema teoriji mandata ukoliko Vlada dođe u iskušenje da vodi drugačiju politiku od one koju je kandidovala na izborima, opozicija ima pravo da zatraži od kraljice da raspusti parlament… Ja nemam ništa protiv toga da SNS kandiduje ovakvu temu, ali ona mora da to jasno i glasno uradi na izborima“, poručuje Čvorović.

„Ako se danas gazi ustavna norma koja uređuje ustanovu braka, i to kao ljudsko pravo, sutra će se gaziti neke druge odredbe Ustava“, smatra Čvorović.

On je predložio LBGT zajednici pokretanje inicijative za promenu Ustava, i ponovio da ukoliko bi se ovakav zakon usvojio, on bi bio -„neustavan zakon“.

Tijana Karić je navela primer koji predstavlja na koji su način pripadnici LBGT populacije pre njenom mišljenju diskriminisani.

„U pitanju su dve bake lezbejke, a slučaj se dogodio pre nekoliko godina. One su 30 godina živele zajedno. Nakon 30 godina jedna baka je obolela od demencije, a njena partnerka koja je sa njom prošla dobro i zlo, nije mogla da dobije starateljstvo. Porodica je dobila starateljstvo i zatim isključila njenu partnerku iz njenog života“, kazala je Karić.

Ona je ukazala da su tada postojali pravni mehanizmi za istopolnu zajednicu, sve to ne bi bilo moguće da se desi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare