Gosti N1: Zagorka Dolovac – „Čovek bez svojstava“, njen izbor viđena stvar

Vesti 07. jun 202122:15 > 22:17 21 komentara

Konkurs za izbor Republičkog javnog tužioca je „cirkus“ i jedini pravi kandidat je sadašnja tužiteljka Zagorka Dolovac, kaže advokat Sead Spahović. Bivši tužilac Rade Terzić smatra da je jedini protivkandidat mogao da bude tužilac Stanislav Dukić, koji je povukao kandidaturu.

Oni su u emisiji Persona non grata na televiziji N1 kazali da je reizbor Zagorke Dolovac „viđena stvar“.

Povezane vesti:

„Uvek bi čovek koji dolazi na funkciju trebalo da ima jaču ‘nosivost’ od same funkcije. Mora da ima težinu kao čovek i ličnost da može da se nosi, da ne bude funkcija jača od njega. Ako bude jača od tebe, onda si Zaga Dolovac“, rekao je Sead Spahović.

On kaže da ga Dolovac asocira na knjigu „Čovek bez svojstava“, pošto „ne samo da ne znam o kome se radi, nego ne znam nikog ko to zna“.

Bivši tužilac Terzić smatra da se institucija Republičkog javnog tužilaštva urušava zbog gubitka poverenja javnosti.

„Radi se o osobi koja obavlja javni posao. Taj posao podrazumeva parlamentarnu kontrolu i poštovanje zakona, ali i društvenu ulogu“, kaže on.

Autorka emisije Nataša Miljković kazala je da je Zagorka Dolovac dobila poziv za gostovanje, ali se nije odazvala.

Spahović navodi da tužilac Dukić, koji je podneo kandidaturu za Republičkog javnog tužioca ali je potomo povukao, nije zaista imao šanse da bude izabran.

„To je cirkus od konkursa. Tu ima samo jedan kandidat“, rekao je on.

Advokat navodi da je Dolovac 2007. postala okružni tužilac u Beogradu, u vreme vlade Vojislava Koštunice kada je ministar pravde bio Dušan Petrović iz Demokratske stranke.

Potom je u reformi pravosuđa prešla da bude javni tužilac i ona je najveći beneficijar te reforme, navodi Spahović.

Sagovornici N1 podsećaju da je Ustavni sud Srbije „promenio mišljenje“ o reformi pravosuđa posle promene vlasti i proglasio da je ona bila neustavna.

Rade Terzić kaže da ne zna koji su kvaliteti koji preporučuju Dolovac za treći mandat na mestu javne tužiteljke.

„Ne kandiduje je činjenica da je proteklih 12 godina u dosadašnjem radu prošlo tako da je sama javnotužilačka instutcija izgubila poverenje javnosti“, rekao je on.

Spahović smatra i da je „besmisleno“ obrazloženje po kom je zbog međunarodne saradnje Zagorki Dolovac dodeljen orden Legije časti, najvišeg francuskog nacionalnog odlikovanja, 2019. godine.

On smatra da je Dolovac orden dobila zbog postupanja u slučaju ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona, zato što je tom prilikom nagrađena i zamenica tužioca koja je radila na tom predmetu.

„Ona (Dolovac) tvrdi da nije nadležna za predmete u prvom stepenu, a evidentno je da zbog Tatona uzima nagradu“, kaže Spahović, osvrćući se na objašenjenje Zagorke Dolovac zašto se nije oglašavala zbog slučajeva „Savamala“, „Jovanjica“, „Krušik“ i drugim aferama.

„Kod Krušika oni vode postupak protiv čoveka koji je ukazao na zloupotrebe. To je mnogo gora stvar nego da ćute. Gone čoveka koji ne samo da nije kriv… izbiće čudo tu“, rekao je Spahović.

Kaže da u Njujorku okružnog tužioca biraju građani na izborima, i da taj tužilac „ne mora nikog da sluša“.

Sa druge strane, podseća da je po Ustavu iz vremena Slobodana Miloševića tužilačka funkcija bila stalna.

„Tu su koreni toga. Mi imamo tradiciju, to ćutanje, to je tradicija. Nikad niko nije video nijednog republičkog tužioca nigde“, rekao je on.

„Ovde uopšte nije bito šta piše u zakonu i ustavu, svi će da slušaju sve što treba. Sve će da se uradi kako je rečeno od vlasti. Zašto? Zato što je tako već 200 godine“, dodaje.

Terzić kaže da postoje primeri drugih zemalja u kojima su tužioci postavljeni funkcioneri, koje imenuje vlada.

„Ali ti ljudi imaju druge, što zakonske što suštinske garancije sopstvene samostalnosti“, rekao je on i dodao da situaciju neće popraviti ni planirane izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Terzić podseća da je zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić pretrpeo „medijski progon“ kada je stavljen pred etički odbor zbog toga što je bio na rođendanu Stanislava Dukića.

Etički postupak je inicirala Dolovac, a na kraju je obustavljen, govori on i podseća da je poslednjih nedelja tužiocu Predragu Milovanoviću oduzet predmet paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, a zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun trpeo medijski progon zbog slučaja „Jovanjica“.

„Republičko javno tužilaštvo je ostalo prilično nemo u tim situacijama. Te naše kolege, osim nevladinog sektora, niko nije uzeo u neku vrstu zaštite“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare